Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

27 Aprilie 2012
Vizualizari: 1669
Comentează add

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că România vrea să atragă investiţii chineze în domeniul energiei regenerabile şi a tehnologiilor avansate.

România, "interesată să atragă investiţii din China"

sergiu-stet

Premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu (st) alături de premierul chinez, Wen Jiabao (dr). Foto: Xinhua.

China va încuraja investitorii să discute cu autorităţile din România pe tema unor proiecte importante în domeniul infrastructurii, a anunţat, joi, premierul chinez, Wen Jiabao, la un forum economic care a avut loc în Polonia şi la care a participat şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Alte domenii de interes pentru Beijing în Romania ar fi agricultura şi turismul.

Premierul Wen Jiabao a declarat că investiţiile în Europa Centrală şi de Est vor fi finanţate dintr-un fond special de 10 miliarde de dolari.  

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că România vrea să atragă investiţii chineze în domeniul energiei regenerabile şi a tehnologiilor avansate.

Autorităţile de la Bucureşti consideră că România ar fi avantajată de ieşirea la Marea Neagră şi de posibilităţile de transport fluvial pe Dunăre.

Dacă, la nivel declarativ, relaţiile economice dintre România şi China au potenţial de dezvoltare, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să facă mai multe proiecte concrete pentru a le valorifica, susţine comentatorul economic, Liviu Voinea.

"Noi respingem, în general, companiile chineze şi aş spune şi cele ruseşti, din motive mai degrabă ideologice. Abordarea cu China trebuie să fie foarte pragmatică, şi eu cred că sunt, într-adevăr, foarte multe de făcut. Niciun investitor, nu neapărat China, nu face acte de caritate.

"Bagă banii în ceva ca să dea de lucru companiilor lor şi ca să facă un profit. Eu cred că încă ne lipseşte această abordare foarte pragmatică. Or, repet, pe relaţia cu China este nevoie de abordare extrem de pragmatică. Nu e timpul pierdut, dar e destul de târziu", a declarat Liviu Voinea.

Chinezii investesc 400 de milioane de dolari în România

La începutul acestei luni, ambasadorul Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen, declara că investiţiile chineze în România sunt de 400 de milioane de dolari.

Suma reprezintă mai puţin de 1% din totalul investiţiilor străine din România, de aproximativ 50 de miliarde de dolari.  

"Cred că relaţia cu China a fost serios subestimată, în aceşti ani. Pe de altă parte, nu văd exact motivul de entuziasm. Nu mai bine noi, înainte să ne entuziasmăm de fonduri potenţiale cu dobândă, nu mai bine noi luăm banii care încă ne stau la dispoziţie gratis de la Uniunea Europeană?", a mai spus Liviu Voinea.

Anul trecut, schimburile comerciale dintre China şi România au fost de aproape 4,5 miliarde de dolari, mai puţin de un sfert, în comparaţie cu schimburile comerciale dintre Polonia şi China.

Beijingul deţine cea mai mare rezervă valutară din lume, de peste trei mii de miliarde de dolari.

Creşterea economică a Chinei este foarte dependentă de exporturi şi, după declanşarea crizei economice din Statele Unite şi Europa de Vest, Beijingul a devenit tot mai interesat de investiţii în zone cu potenţial important de dezvoltare, precum Africa, America de Sud sau Europa de Est.


Etichete ChinainvestiţieRomâniaEuropa de EstcrizăturismWen JiabaoMihai Răzvan Ungureanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live