Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Români la Kandahar

În ianuarie 2002 ajungea la Kabul primul pluton românesc de poliţie militară, iar în vara aceluiaşi an a fost dislocat la Kandahar primul batalion românesc de infanterie.

Articol de Radu Dobriţoiu, 08 Decembrie 2017, 12:23

Radu Dobriţoiu - Bun găsit! Militarii români sunt prezenţi în Afganistan de peste 15 ani. În ianuarie 2002 ajungea la Kabul primul pluton românesc de poliţie militară, iar în vara aceluiaşi an a fost dislocat la Kandahar primul batalion românesc de infanterie. În toată această perioadă, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI a fost alături de Armata României în această misiune dificilă, în care au căzut la datorie 28 de militari români. Prin sacrificiul şi dedicaţia lor, militarii români au avut un rol esenţial în eforturile României de integrare în NATO şi în consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA. Contribuţia în Afganistan la eforturile NATO face parte din conceptul de apărare comună a Alianţei, militarii români participând la misiuni alături de cei aliaţi, aliaţi care, la rândul lor, prin conceptul de apărare comună, protejează securitatea şi stabilitatea României. Prin misiunile lor în acest teatru de operaţii dificil, militarii români îşi îndeplinesc datoria în cadrul Alianţei care apără România. Românii îşi apără astfel ţara la mii de kilometri distanţă de frontierele sale, dovedind determinarea şi seriozitatea României în cadrul NATO. Putem spune că Afganistanul este un avanpost pentru securitatea prezentă şi viitoare a României. Revenim astăzi în Afganistan, unde trimisul special RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Ilie Pintea, este alături de militarii români, din nou, acolo unde postul nostru de radio i-a însoţit pe ostaşi în linia întâi încă de la începutul misiunii, din 2002. O să intrăm în direct şi cu generalul de brigadă în rezervă Stan Petrescu, profesor universitar doctor. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pentru a asculta "Euroatlantica", ediţie în care vom fi în direct cu baza NATO din Kandahar, unde se află trimisul special RADIO ROMÂNIA, Ilie Pintea. Tema emisiunii: români la Kandahar.

Afganistan, cea mai dificilă misiune pentru Armata României, dar şi pentru NATO. Vorbim în această seară despre românii din Kandahar, unde se află şi Ilie Pintea. Bună seara, Ilie!

Ilie Pintea: Bun găsit de aici, de la Kandahar!

Radu Dobriţoiu: Ilie, înţeleg că te pregăteşti să revii în ţară. Spune-mi, pe scurt, cum a fost vizita ta, din nou, iată, la Kandahar, în Afganistan?

Ilie Pintea: A fost cea mai emoţionantă incursiune pe care am făcut-o până acum în Afganistan, asta, pentru că am avut prilejul să trăiesc aici Ziua Naţională a României şi să particip la manifestările organizate cu acest prilej, cu expoziţia de fotografie a RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, cu fotografii realizate exclusiv în Afganistan, în teatrul de operaţii, de-a lungul mai multor ani, o expoziţie pe care am dedicat-o memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, cel care a căzut la datorie la 15 septembrie, la o săptămână după ce echipa RADIO ROMÂNIA pleca de aici, de la Kandahar. Au fost momente extrem de emoţionante, m-am bucurat să văd drapelul României la loc de cinste de 1 decembrie aici, la Kandahar, dar şi să văd lucruri fără precedent aici, în teatrul de operaţii, pentru că este pentru prima dată când la Kandahar au ajuns costumele populare româneşti, pâinea şi sarea cu care au fost întâmpinaţi oaspeţii americani; a fost, de asemenea, adusă de la mii de kilometri şi nici nu vă imaginaţi ce pată de culoare a fost asta în griul prafului de aici, de la Kandahar şi cât de impresionaţi au fost americanii să vadă costumele populare româneşti şi să primească câte un tricolor atunci când au venit la ceremonie.

Radu Dobriţoiu: Eu am avut ocazia să văd aceste fotografii pe care le-ai prezentat şi în cadrul expoziţiei organizate de RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI împreună cu Ministerul Apărării Naţionale. Pot fi văzute parte din aceste fotografii şi pe site-ul romaniaactualitati.ro şi pe pagina de Facebook România Actualităţi. Ilie Pintea, bineînţeles că ai, într-un fel, sentimentul că ai făcut ceva, la rândul tău, pentru acest efort depus de militarii români acolo, de românii din Afganistan, despre care vorbim în această seară.

Ilie Pintea: M-am bucurat să putem organiza această expoziţie aici, unde se întâmplă acţiunea din spatele acelor fotografii. Cu siguranţă că orice fotografie din Afganistan este interesantă acasă, pentru că este ceva încadrat, să zicem, în categoria faptului divers, ceva ce nu vezi în fiecare zi, însă oamenii de aici au putut să vadă fotografii cu oameni pe care îi cunoşteau, cu camarazi de-ai lor. Ştiau povestea din spatele fiecărui cadru, recunoşteau anumiţi localnici care apar în aceste fotografii şi a fost o senzaţie extraordinară să le văd bucuria din ochi şi, de asemenea, să contribui cu acest foarte mărunt efort la onorarea memoriei lui Mădălin Stoica, pe care am avut prilejul să-l cunosc, cu care am fost într-o misiune o zi întreagă şi pentru care am simţit că măcar atâta lucru pot să fac şi eu aici.

Radu Dobriţoiu: Ilie Pintea, Afganistanul este o poveste în sine şi cu istoria sa. Îmi aduc aminte, în 2002, când am ajuns prima dată la Kabul, bineînţeles şi apoi la Kandahar, am fost impresionat de ce am văzut acolo şi, practic, era ca în acel film, "Back to the future". Am avut impresia că am călătorit în timp şi atunci când am coborât din aeronava militară românească şi am depăşit aeroportul din Kabul, am avut impresia, pur şi simplu, că am ajuns foarte repede din secolul XX, era atunci când am ajuns, în 2002, într-un secol XVI, în care trăiesc afganii - bănuiesc că aşa este şi acum - şi în Kandahar, unde este fostul fief al talibanilor.

Ilie Pintea: Singura diferenţă faţă de ceea ce spui tu este apariţia panourilor solare, să ştii. Când am ajuns eu aici, în 2012, pentru prima dată, am remarcat exact acelaşi peisaj despre care vorbeşti tu, acele construcţii tipice de aici, care nu seamănă cu nimic din ceea ce avem noi acasă, praful omniprezent. Ei bine, ce s-a schimbat, şi am remarcat asta chiar în vară, când am venit şi am ieşit în câteva misiuni alături de militarii noştri, este multitudinea panourilor solare care alimentează fie pompe de apă, fie eu ştiu ce alte facilităţi pe aici, prin zonă şi pe care partenerii americani, prin operaţiunile CIMIC de cooperare civil-militară, le-au amplasat în cele mai multe dintre comunităţile de aici. În rest, e acelaşi secol XV-XVI de care vorbeai tu.

Radu Dobriţoiu: Suntem în direct şi cu generalul de brigadă în rezervă Stan Petrescu, profesor universitar doctor. Bună seara, domnule general! Vorbim în această emisiune, în această ediţie "Euroatlantica", la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, despre românii în Afganistan, o misiune extrem de dificilă nu numai pentru România, dar şi pentru NATO, o adevărată provocare în acea regiune, de unde, bineînţeles, s-au întors şi Alexandru Macedon şi britanicii s-au retras mai târziu. Iată că este dificil de instaurat pacea acolo, într-o zonă parcă în secolul XV sau XVI, aşa cum aminteam împreună cu Ilie Pintea. Bună seara!

Stan Petrescu: Bună seara, domnule Radu Dobriţoiu! Mă bucur tare mult că suntem în contact şi felicit RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pentru superba iniţiativă de a organiza o expoziţie cu imagini din Kandahar şi imaginile acestea vorbesc, până la urmă. Dincolo de aceste poze, sunt acţiunile militarilor, camarazii care se regăsesc acolo. Sigur că da, un punct de recunoştinţă sau un gând de recunoştinţă pentru militarii căzuţi, ultimul dintre ei l-a amintit pe Mădălin. Aşadar, militarii noştri se regăsesc din nou în acest câmp fierbinte, o ţară de 600.000 de kilometri pătraţi, învecinată cu Iranul, cu China, cu India. Sunt interese economice deosebite, dar şi de altă natură, şi mă refer la cele de intelligence, organizată pe nişte guvernorate, iar guvernatorii sunt liderii unor triburi care nu totdeauna sunt într-o armonie, sunt în opinii divergente. De aici şi conflicte interne. Sigur că da, a trecut prin forme tribale, prin forme monarhice. Britanicii au plecat, ruşii, în 1983, au plecat, dar uitaţi că SUA şi NATO refuză, pentru că dacă s-ar retrage, după cum a spus şi preşedintele Trump, acolo s-ar reface imediat reţelele talibane, iar acest /.../ din Afganistan s-ar menţine şi ar pune în dificultate securitatea lumii.

Stan Petrescu: Aşadar, contigentul nostru rămâne constant acolo. De altminteri, ambasadorul /.../ Klemm a spus-o răspicat, că această contribuţie a României la menţinerea păcii şi mai ales în câmpul de luptă din Kandahar este mai mare decât al Marii Britanii. Aceste inimi brave ale Batalionului 280 - Brave Hearts - sunt, iată, prezente acolo, obiectivul lor principal fiind la baza aeriană de la Kandahar, dar şi în alte baze şi sigur că misiunea efectivelor noastre, în jur de 600, nu este decât de a asigura consiliere, instruire şi asistenţa forţelor de securitate. Militarii noştri participă, după cum ştim, la acea operaţie numită Resolute Support, a NATO. Nu este o misiune de luptă cu insurgenţii, după cum am mai spus, ci de consiliere, de instruire, de securitate. Aşadar, misiunea lor este continuă, misiunea militarilor noştri vrânceni este continuă, ei asigură protecţia obiectivelor şi a forţelor de acolo, deci ei au preluat în teatrul acestor operaţiuni cu misiuni foarte clare. S-au întâlnit acolo cu veteranii lor, ei au experienţă, sunt tineri şi sigur că nu îi va speria, după părerea mea, contactul cu praful fierbinte de aici.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Stan Petrescu, este important să aflăm şi părerea dumneavoastră, pentru că sunteţi un militar, aţi petrecut atâta timp în armată, sunteţi profesor universitar. Întrebarea mea este - şi în preambulul emisiunii, chiar mi-am permis să fac o apreciere, că putem spune că Afganistanul este un avanpost pentru securitatea prezentă şi viitoare a României, pentru că România şi Armata României, prin misiunea în acest teatru de operaţii dificil, şi-a asumat şi şi-a îndeplinit angajamentele faţă de Alianţă. Românii întreabă - şi este o întrebare care apare din ce în ce mai des, mai ales în ultimii ani - "Ce caută românii în Afganistan?"

Stan Petrescu: În primul rând, trebuie să precizăm că suntem membri în cea mai puternică alianţă politico-militară a lumii şi anume, Alianţa NATO. Suntem într-un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Potrivit tuturor regulilor de alianţe, de la /.../ greceşti din Antichitate şi până astăzi, cei care intră într-un club, într-o alianţă, trebuie să îşi păstreze şi atitudinea şi să respecte mai ales prevederile tratatului. Aşadar, România s-a bucurat de mare încredere, iar Armata României a primit nu felicitări, ci aprecierile şi recunoştinţa cuvenită pentru statele majore, pentru ofiţerii de stat major, pentru militari, pentru luptătorii aflaţi direct acolo. Aşadar, până la urmă, noi, chiar dacă suntem într-un avanpost, deci suntem într-un punct foarte înaintat, nu facem altceva decât, şi din această poziţie, să apărăm securitatea ţării şi apărăm securitatea noastră, apărăm securitatea NATO, prin urmare, nu ne ducem acolo din capriciile cuiva sau pentru că, eu ştiu, aşa cum cu răutate se mai spune că militarii pleacă acolo din motive financiare; ori fi şi aceste motive, nu zic nu, dar în principal, ţara s-a angajat să execute misiuni alături de aliaţii lor, alături de marele partener strategic, Statele Unite ale Americii, care ne-a asigurat toată încrederea şi au transmis-o nu numai pe cale diplomatică, dar au spus-o şi în public. Aşadar, misiunea noastră acolo este corectă, misiunea noastră îşi atinge obiectivul pe care l-a primit şi pentru aceasta trebuie să le fim recunoscători militarilor, sacrificilor lor. Iată, avem 28 de militari. Până la urmă, s-au dus la cele veşnice. Poate au murit cu gândul la ţara lor şi pentru misiune îndeplinită. Sunt adevăraţi eroi contemporani, pe care nu trebuie să-i uităm niciodată.

Radu Dobriţoiu: De 15 ani alături de partenerii de coaliţie, militarii români şi-au câştigat respectul aliaţilor, care le-au încredinţat una dintre cele mai importante misiuni, aceea de protecţie a forţei. Oficialii NATO vorbesc la superlativ despre Armata Română şi nu din complezenţă, ci datorită profesionalismului românilor. Ilie Pintea, să ascultăm unul dintre reportajele realizate de tine la Kandahar.

Ilie Pintea: Felul în care acţionează militarii români l-a făcut pe generalul de brigadă John Lathrop, comandantul TAAC South, să declare, la ceremonia prilejuită de Ziua Naţională, că ţara sa e mândră să facă parte dintr-o coaliţie cu România. John Lathrop: De la evenimentele tragice din 11 septembrie, ţările noastre şi-au unit eforturile pentru un scop comun - acela de a învinge inamicul şi de a asigura stabilitate în Afganistan. Partenerii români ne-au stat alături umăr la umăr încă de la început şi ştiu că veţi continua să luptaţi alături de noi până când vom încheia această misiune. SUA şi TAAC South în special sunt mândre să facă parte din orice coaliţie din care fac parte românii.

Ilie Pintea: Cu puţin timp în urmă, subofiţerul de comandă al Centrului de operaţii aliat din cadrul Cartierului General al NATO pentru Europa, sergentul major Davor Petek, s-a întâlnit la Kandahar cu militarii români şi a evidenţiat importanţa misiunii batalionului românesc de aici, dar şi angajamentul pe termen lung al României în zonă.

Davor Petek: Nu aud decât lucruri bune despre români, iar pregătirea, devotamentul şi determinarea trupelor voastre sunt fenomenale. Ceea ce faceţi aici are o importanţă critică. Dacă trupele voastre nu ar asigura securitatea, nu ar supraveghea punctele de intrare în bază şi nu ar asigura misiunile de tip Guardian Angel, toate acestea ar trebui făcute de altcineva. Făcându-şi treaba atât de bine, militarii români au câştigat încrederea deplină a partenerului american şi asta e cea mai bună dovadă a pregătiri temeinice efectuate acasă şi a lecţiilor învăţate din misiunile precedente. Vorbind cu liderii militari şi cu soldaţii, pot să vă spun cu sinceritate că sunt, probabil, cele mai bune trupe pe care le avem în teatrul de operaţii pentru astfel de misiuni. Nu puteam cere un partener mai bun pentru această misiune decât trupele româneşti pe care le avem aici.

Ilie Pintea: România mai contribuie la misiunea Resolute Support şi cu o echipă de consiliere, care activează în cadrul unei structuri multinaţionale şi se ocupă cu instruirea, consilierea şi sprijinul structurilor instituţiilor şi forţelor naţionale afgane.

Radu Dobriţoiu: Ilie Pintea, vorbeai într-una dintre transmisiile făcute pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI despre suplimentarea efectivelor româneşti din Afganistan, o informaţie pe care eu am transmis-o cu ceva vreme în urmă la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, informaţie primită de la fostul ministru al apărării, Gabriel Leş. Avem acum aproximativ 650 de militari în Afganistan. Ce ştii, Ilie, despre această suplimentare de trupe româneşti?

Ilie Pintea: Chiar în această perioadă se află aici, la Kandahar, o echipă de recunoaştere a Ministerului Apărării şi a Ministerului de Interne, care deja pregăteşte terenul pentru această suplimentare a forţelor şi trebuie să vă spun, din ceea ce am aflat astăzi, că va fi vorba în principal de echipe de consilieri mărite - este vorba de peste 50 de militari care vor face parte în plus din aceste echipe de consiliere. Aşa cum l-aţi ascultat şi pe generalul de brigadă John Lathrop mai înainte, TAAC South, care se ocupă de această misiune, de partea de consiliere, are mare nevoie, în continuare, de expertiza militarilor noştri pe acest domeniu. Ei pregătesc atât armata naţională afgană, cât şi poliţia naţională afgană, iar în ceea ce priveşte batalionul care asigură protecţia forţei, urmează să se ia decizii cu privire la suplimentarea numărului militarilor care vor veni aici. Cert este că echipa de consiliere va fi una mai numeroasă, pentru că aceasta a fost şi solicitarea partenerului american.

Radu Dobriţoiu: Din ce am înţeles eu, nu o să fie o suplimentare foarte mare de efective, dar România îşi va mări contribuţia cu trupe la misiunile NATO din Afganistan. Domnule general Stan Petrescu, am vorbit despre importanţa prezenţei românilor acolo, în Afganistan. Vă rog să îmi spuneţi ce părere aveţi despre ceea ce au acumulat românii ca experienţă, militarii români, pe timpul acestor misiuni într-un teatru de operaţii extrem de dificil, cum am spus, nu numai pentru Armata României, ci şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Stan Petrescu: Deci, în aproape 16 ani de prezenţă în Afganistan, Armata României a rulat o serie întreagă de contingente, din toate unităţile şi marile unităţi ale Armatei României, aşadar, în decurs de un deceniu şi jumătate, această experienţă militară în teatre şi nu numai în Afganistan, dar şi în alte teatre de operaţiuni, a dat un plus de valoare şi mai ales trainingul, instrucţia armatei s-a făcut, cum s-ar spune, sub foc. Ceea ce putem să exprimăm - un sentiment de mare mândrie. Şefii de State Majore, şeful Statului Major al Apărării, cu care ne-am văzut cât de curând, nu numai că este îngrijorat, dar este şi foarte preocupat ca activităţile să fie extrem de bine organizate, pentru că într-un teatru de operaţiuni poţi să greşeşti o singură dată. Şi într-adevăr ne-a asigurat că militarii noştri au îndemânarea necesară, de buni luptători, au câştigat, au foarte mare experienţă şi mai ales această experienţă în ceea ce priveşte colaborarea, deci a lupta într-o alianţă, pentru că eşti la contact cu militari de o cultură diferită, cu o limbă diferită. Dar militarii noştri sunt excelenţi vorbitori de limbă engleză, s-au adaptat rapid, dovadă - aprecierile făcute demnitarii militari americani. De altminteri, ofiţerii noştri de stat major, execelent pregătiţi, au primit comenzi, având în subordine militari de la alte naţiuni, ducându-şi misiunile până la capăt.

Radu Dobriţoiu: Să aducem aminte, domnule general Stan Petrescu, că şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a deschis misiunea din Kandahar. Era comandantul Batalionului 26 Infanteri Neagoe Basarab - Scorpionii Roşii, era maior în acea perioadă. Am fost alături de dânsul şi alături de Scorpionii Roşii o bună perioadă de timp după ce românii şi-au preluat misiunea la nivel batalion la început în cadrul Operaţiunii Enduring Freedom, şi apoi sub egida NATO. Noua strategie american pentru Afganistan, care presupune suplimentarea trupelor dislocate acolo, a generat reacţii imediate din partea insurgenţilor, care şi-au intensificat atacurile. Blionul românesc de protecţie a forţei se confruntă cu multiple ameninţări în aria de responsabilitate, cele mai periculoase fiind vehiculele folosite pe post de dispozitive explozive improvizate. Să ascultăm din nou un reportaj realizat în Kandahar de Ilie Pintea.

Ilie Pintea: Creşterea prezenţei militare a coaliţiei în Afganistan, anunţată de preşedintele american şi pusă deja în practică, a generat reacţii din partea insurgenţilor, care şi-au intensificat atacurile. Tensiunile generate de această schimbare de strategie s-au făcut simţite şi în provincia Kandahar, unde sunt dislocaţi militarii Batalionului 280 Infanterie Protecţie a Forţei "Brave Hearts", iar locotenent-colonelul Cristian Colibaba, comandantul batalionului, spunea că şi în prezent ameninţările sunt la un nivel ridicat.

Cristian Colibaba: Dacă până la data de 1 septembrie principala ţintă era Guvernul Republicii Afganistan, forţele de securitate ale acestuia, începând cu data de 1 septembrie efortul atacurilor a fost schimbat /pentru/ angajarea forţelor coaliţiei din două motive: unu, pentru ca ţările care doresc să-şi mai trimită militari să analizeze foarte bine această opţiune, iar pentru ţările care sunt deja prezente aici, să provoace prin atacuri cât mai multe victime.

Ilie Pintea: Pentru militarii dislocaţi în Afganistan, nicio o zi nu seamănă cu alta, iar riscurile sunt peste tot.

Ştefan Stan, colonel, şef al Echipei de legătură şi reprezentant naţional superior în teatrul de operaţii Afganistan: Pentru forţele de protecţie, cum este batalionul nostru de infanterie, principala ameninţare o reprezintă atacul cu dispozitive explozive improvizate, fie amplasate pe căile de comunicaţie, fie cu atentatori sinucigaşi în vehicule pregătite ca dispozitiv exploziv improvizat. Pentru militarii care execută consilierea forţelor afgane, principala ameninţare o reprezintă atacul executat de către militari din forţele de securitate afgane, aşa-zisele Green-on-Blue. Pentru ceilalţi militari care-şi desfăşoară activitatea numai în baze, principala ameninţare o reprezintă atacurile cu artilerie, cu foc indirect asupra bazelor coaliţiei.

Ilie Pintea: În ultima perioadă, atacurile insurgenţilor au făcut victime în rândul forţelor coaliţiei, dar şi printre militarii români. La 15 septembrie, un militar român a murit şi alţi doi au fost răniţi în urma exploziei unui vehicul capcană, acest tip de atac fiind din ce în ce mai folosit de către talibani în detrimentul dispozitivelor explozive improvizate amplasate pe căile de acces.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Stan Petrescu, ne apropiem de finalul acestei ediţii "Euroatlantica". Pe scurt, cum vedeţi viitorul misiunii NATO în Afganistan, cât credeţi că va mai dura această misiune?

Stan Petrescu: Sigur, această misiune va dura atâta timp cât vor exista factorii de insecuritate în această zonă extrem de fluidă, extrem de dinamică, extrem de incendiară. Nu putem pune o dată limită. Deocamdată, misiunile alianţei vor dura şi anul care vine, poate şi anul celălalt şi, sigur, în momentul în care vor exista date şi informaţii că lucrurile s-au echilibrat şi că aceşti factori de insecuritate nu mai sunt posibili, într-un mod gradual forţele vor fi retrase. Deocamdată, în contextul geopolitic actual, nu sunt semne că s-ar detensiona această situaţie. Trebuie să avem în vedere faptul că efortul de război sau factorii de risc sau una dintre marile probleme ale lumii s-a mutat în Pacific, prin urmare, /pe linia/ Afganistan - Pacific. Sigur că da, românii îşi vor face cu prisosinţă datoria în această zonă /.../

Radu Dobriţoiu: Da, domnule general, ne apropiem de final şi o să punem punct.

Stan Petrescu: Vreau, la încheiere, să urez din toată inima militarilor noştri sărbători creştine fericite şi bunul Dumnezeu să-i aducă sănătoşi acasă.

Radu Dobriţoiu: Ilie Pintea, pe scurt, se apropie sărbătorile de iarnă. Cum le vor întâmpina militarii români de acolo?

Reporter: Cu inima deschisă şi cu cei dragi alături, pentru că tehnologia ne facilitează în ziua de azi accesul mai uşor la a vorbi cu cei dragi. O să vedeţi pe site-ul nostru multe imagini de aici, inclusiv cum au petrecut de Moş Nicolae şi cum se pregătesc deja să ne colinde de Crăciun. Aş vrea în încheiere să le mulţumesc şi eu tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment marca Radio România şi Ministerul Apărării, prima expoziţie românească de fotografie într-un teatru de operaţii.

Radu Dobriţoiu: Să ne gândim de sărbători şi la militarii români aflaţi la distanţă, acolo, într-un teatru dificil de operaţii. Este greu să fii departe de cei dragi, de familie, de Crăciun şi de Anul Nou. Să fim cu gândul şi la ei şi să le transmitem numai bine şi să ne rugăm să se întoarcă sănătoşi acasă.

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"