Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Andreea Marin

7 Decembrie 2017
Vizualizari: 5177
Comentează add

În România, oamenii vor să fie informați cu privire la eventualele pericole care ar putea apărea la uzine și întreprinderi cu profil chimic, rafinării, sau centrale.

Riscurile presupuse de infrastructurile de mari dimensiuni

andreea-marin

 

Oamenii vor să știe mai multe despre riscurile presupuse de infrastructurile de mari dimensiuni!
 
În România, oamenii vor să fie informați cu privire la eventualele pericole care ar putea apărea la uzine și întreprinderi cu profil chimic, rafinării, sau centrale...Și recunosc că încă se tem... 
 
”Toate prezintă riscul de explozii, de intoxicații, de îmbolnăviri de orice fel! Sunt utile campaniile și ar fi normale”, consideră unii dintre ei, iar alții își amintesc de accidentele de acest tip produse deja. ”Eram copil în perioada accidentului de la Cernobîl. Știu că foarte mulți oameni s-au îmbolnăvit atunci, iar acum, cam tot ce facem noi, pe unde ne învârtim, prezintă riscuri.” 
 
”Sunt pericole peste tot și în orice clipă. Dacă unele instalații nu sunt băgate în seamă la timp se pot întâmpla multe, Doamne Ferește! ”, mai spune o doamnă care își dă nepotul în leagăn în Parcul Cișmigiu din Capitală... 
 
Subiectul se află și în atenția oamenilor de știință, care au conchis că eventuale riscuri care pot apărea pot fi naturale – produse de schimbările climatice, sau posibile seisme, biologice – generate de microbi și viruși  sau tehnologice, generate de accidente la infrastructurile de mari dimensiuni, sau de proasta gestionare a unor procese – explică doctor Mitică
Drăgușin, directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei . ” Trebuie să amintim de partea de riscuri radiologice, respectiv nucleare. Sunt gestionate pe baza unor rapoarte de securitate nucleară și sunt inspectate periodic, în sensul de a micșora riscul unor manevre greșite!” 
 
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Onorific al Institutului de Fizică a Pământului dă asigurări că în următorii peste 30 de ani nu avem de ce să ne temem de un seism puternic, iar în privința Centralei Nucleare de la Cernavodă, totul este în regulă!  ” Până în 2040, nu putem avea un cutremur catastrofal – cel puțin așa rezultă dintr-o analiză făcută recent. Cernavodă este făcută corect! Pot să vă spun sigur ! Chiar eu am lucrat la proiectarea acestei centrale!”
 
În Bulgaria, de exemplu, conducerea Centralei Nucleare de la Kozlodui s-a implicat în informarea comunității locale, după ce un referendum a relevat că oamenii au prea puține informații privind deșeurile radioactive ... Așa, a apărut și Festivalul Mierii promovat de Agenția de Stat pentru Deșeuri Radioactive, unde localnicii vin cu mic cu mare să cumpere produsul albinelor dar și să afle detalii despre activitatea companiei. Rozina Rusinova de la Agenția de Stat pentru Deșeuri Radioactive. ”Angajații Centralei Nucleare de la Kozlodui au reușit să le transmită oamenilor încredere... Și eu ca cetățean al unei comunități riverane Dunării, nu am niciun sentiment de neliniștite, nesiguranță, sau de teamă privind vreun risc care ar putea să apară.”
 
Nicolai Mihailov, profesor la Universitatea din Ruse, la rândul său, spune că în orașul unde trăiește, există foarte multe întreprinderi, de unde pot apărea emisii de substanțe chimice periculoase pentru ambele maluri ale Dunării. Contează, însă, cum sunt gestionate!  ”Aceste structuri de mari dimensiuni sunt realizate conform unor planuri și măsurători și deci riscurile scad, dar nu putem promite siguranță totală. Ne amintim ce s-a întâmplat la Fukushima, sau la Cernobîl. Rolul nostru este să informăm oamenii și să reducem pe cât posibil riscurile.”  
 
Între timp, în România, oamenii își aduc aminte de accidentele de la centralele nucleare de la Cernobîl din 1986 și de la Fukushima, din 2011... și ar vrea mai multă comunicare cu autoritățile și companiile cu astfel de activități.... ”Cred că sunt mai multe care nu au aprobări! Ar trebui să pregătească lumea, dar văd că nu se prea face nimic” spune o doamnă,  în timp ce un domn crede că destul de multe pericole ne pasc: ”În 1986, aveam fetița de un an. Știu că o țineam în brațe! Nu prea mi-am dat seama exact ce se întâmpla și m-am gândit că oricum era foarte departe de noi, la acel moment. Practic, nu s-au luat atunci prea multe măsuri. S-au dat doar niște pastiluțe cu iod și cam atât... Dar este pericol mare în această privință. Știm foarte bine și ce s-a-ntâmplat în Japonia după seismul urmat de tsunami, iar dacă mai apar și alte celule pe bază de energie nucleară, normal că pot fi un pericol potențial! Doamne Ferește! În urma unui cataclism se poate întâmpla orice!”   
 
Uzinele și întreprinderile cu profuil chimic, rafinăriile și centralele nucleare au început, însă, în ultimul timp să se deschidă către publicul larg, în încercare de a-și face activitatea mai cunoscută în rândul comunităților până acum mult mai temătoare!... Unele dintre ele plantează pomi împreună cu localnicii, iar altele se implică în festivaluri de orice fel. În acest fel, sunt mai aproape de oameni și reduc barierele ridicate cândva prin invocarea așa-numitelor "secrete profesionale". Bineințeles, situația nu este însă general-valabilaă și nu se aplică oriunde și oricând.
 

Etichete Gheorghe Mărmureanubulgriaromaniacentrale nucleare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live