Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezultatul referendumului din Scoția așteptat cu prudență de UE

Uniunea Europeană aşteaptă cu prudenţă şi încordare rezultatul referendumului pentru independenţă de joi, din Scoţia.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 18 Septembrie 2014, 10:33

Bruxelles-ul susţine că o eventuală desprindere de Marea Britanie ar putea izola Scoţia de construcţia europeană.

Declaraţiile de până acum ale liderilor europeni referitoare la o eventuală independenţă a Scoţiei au fost cel puţin rezervate.

La cel mai înalt nivel, liderii Uniunii Europene au spus că referendumul din Scoţia este o treabă internă a Marii Britanii şi s-au ferit să comenteze, concret, eventualele consecinţe.

Audio: Rezultatul referendumului din Scoția așteptat cu prudență de UE.

Chiar dacă se confruntă cu temerile că o eventuală independenţă a Scoţiei ar putea alimenta tendinţele secesioniste pe continent, preşedintele încă în exerciţiu al Comisiei, Jose Manuel Barroso a declarat, într-un interviu pentru BBC, că respectă procesul democratic al consultării populare.

Liderul de la Bruxelles a atras însă atenţia, diplomat, că Scoţia s-ar putea îndepărta de construcţia europeană: "În situaţia în care apare un nou stat, desprins dintr-un membru al Uniunii Europene, autorităţile de acolo vor trebui să parcurgă toate procedurile standard de aderare la spaţiul comunitar. Demersul ar avea nevoie de aprobarea tuturor membrilor şi….cred că acest lucru va fi extrem de greu de obţinut. Am văzut de pildă cum Spania, care se confruntă cu tendinţe secesioniste, s-a opus recunoaşterii independenţei Kossovo. Cred aşadar că ar fi extrem de greu, dacă nu imposibil, să avem un nou stat membru desprins dintr-o ţară actuală membră a Uniunii Europene".

Viziunea preşedintelui Comisiei este comună cu cea a preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, care a atras atenţia încă de anul trecut că Scoţia s-ar putea izola de Uniune.

Spania, Germania şi Franţa s-au pronunţat pentru o Mare Britanie unită, iar analiştii citaţi de presa internaţională au atras atenţia că şi ţările baltice sunt îngrijorate, pe fundalul acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Nu în ultimul rând, desprinderea Scoţiei ar avea urmări în plan economic, pentru o Uniunea Europeană marcată în ultimii ani de criză, şomaj record şi apoi stagnare.