Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

22 Iunie 2011
Vizualizari: 1678
Comentează add

Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat la România Actualităţi că "a dat libertate parlamentului" să modifice Constituţia. El a anunţat că legislativul va primi proiectul joi.

Revizuirea Constituţiei, "în sarcina parlamentului" Revizuirea Constituţiei, "în sarcina parlamentului" - Conține audio

cristina-ghioca

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Alexadru Dolea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că optează pentru varianta de a trimite parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei în forma iniţială, lăsând Legislativului libertatea de a face reformulări în proiect.

"Aici am două variante. Una ar fi ca în urma deciziei motivate a CC să revizuiesc textul proiectului şi să revin la Curtea Constituţională sau să transmit şi decizia CC şi proiectul şi avizul CL către Parlament, să-i las Parlamentului libertatea de a face revizuirea Constituţiei. Optez pentru această variantă, în care să las Parlamentului libertatea să aducă reformulări".

Audio: interviu Traian Băsescu la Radio România Actualităţi

Şefului statului susţine că a lăsat parlamentului libertatea de a revizui Constituţia întrucât în opinia sa, nu se mai poate trece peste "obligaţia de a nu mai proteja averile ilicite, cu atât mai mult cu cât însăşi Constituţia actuală obligă ca actele normative ale UE să prevaleze asupra actelor normative interne."

Potrivit acestuia, "trebuie scrisă o lege, care să permită  confiscarea extinsă a bunurilor dobândite ilicit."

Şeful statului a anunţat că joi dimineaţă va trimite parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei.

România pierde procesele de la CEDO din cauza "judecăţii incorecte"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că puterea judecătorească nu are niciun fel de răspundere chiar pentru erori.

În acest sens el a dat ca exemplu procesele pe care România le are la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

"Vă dau exemplu ceea ce ni se întâmplă la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului, unde România pierde proces după proces datorită judecăţii strâmbe, incorecte, de multe ori, sau a lipsei de judecată într-un timp rezonabil a plângerilor cetăţenilor. Statul român tot plăteşte ceea ce nu fac judecătorii sau ceea ce fac prost."

"Este timpul ca această putere să fie responsabilizată, pentru că puterea executivă plăteşte, e fluierată peste tot când greşeşte, puterea legislativă, parlamentarii plătesc ori de câte ori fac greşeli, nu mai sunt aleşi. Singurii care nu au niciun fel de răspundere pentru proasta gestionare a activităţii lor sunt judecătorii şi procurorii, nu numai judecătorii", a afirmat şeful statului, într-un interviu la Radio România.

Potrivit preşedintelui, România nu trebuie să tolereze abuzurile împotriva cetăţenilor:

"Nu putem tolera într-un stat democratic astfel de abuzuri. Şi atunci cineva trebuie să răspundă. Acest om care a fost arestat degeaba, nu i s-a mai făcut dosarul sau dosarul s-a dus pe urmă în instanţă, s-a constatat că nu sunt probe şi instanţa îl achită - şi procurorii trebuie să răspundă", a explicat Traian Băsescu.

Reorganizare teritorială, pe criterii economice

Întrebat pe ce criterii a fost făcută reorganizarea teritorială, preşedintele Traian Băsescu a declarat că la bază se află dezvoltarea economică.

"Organizarea noilor judeţe pe conturul zonelor de dezvoltare economică, contur care a fost stabilit în urma unor profunde studii finanţate de Uniunea Europeană, împreună cu specialişti români, şi care au masat în regiunile de dezvoltare capacitate de creştere economică, în aşa fel încât aceste regiuni să fie viabile."

"Şi asta a avut în vedere şi problematica populaţiei - numărul de cetăţeni - şi dezvoltarea economică, şi resursele naturale, şi situaţia de mediu, deci toate aceste elemente, şi multe altele, au fost luate în consideraţie când s-a făcut studiul pentru desemnarea acestor regiuni de dezvoltare economică" spune Traian Băsescu.

Potrivit acestuia reorganizarea teritorială are ca scop debirocratizarea şi reducerea cheltuielilor:

"Toate activităţile pe care le face Consiliul Judeţean ar fi transferate la primării. Unul din obiective, dincolo de a putea accesa fondurile europene, de a putea dezvolta programe regionale, este reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului", a explicat şeful statului.

Întrebat dacă numărul de euroregiuni este discutabil sau negociabil, Traian Băsescu a reiterat ideea potrivit căreia este nevoie de un compromis.

"Este a doua zi consecutiv, când vorbesc de nevoia unui compromis - sigur că trebuie să privim către soluţia unui compromis, pentru că şi o lege, care să aerisească România de toată birocraţia şi corupţia judeţeană, este o lege care trebuie să treacă prin Parlament, care are nevoi de jumătate plus unu din parlamentari; or, în alianţă, există UDMR-ul.

"Trebuie să vedem; am avut multe discuţii cu dânşii. Au şi propuneri aberante, au şi propuneri care pot fi discutate", a afirmat şeful statului.

În opinia sa, ar fi un rateu dacă  PD-L nu ar accepta un compromis în acest sens:

"Consider că ar fi un mare rateu, dacă PD-L nu ar accepta un compromis, sacrificând reorganizarea şi subţierea aparatului de stat. Noi trebuie să avem ca proiecţie diminuarea statului, pentru că statul e încurcă-lume", a declarat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte costurile reorganizării, şeful statului a spus că aceasta nu va costa mult.

"Reorganizarea nu va costa mult, pentru că nu avem de adus ceva în plus. Acolo unde se va stabili capitala judeţului există deja un Consiliu Judeţean, există un aparat, există toată logistica. Vor fi diminuări de costuri."

"Spre exemplu, doar cheltuielile cu personalul, deci numai cheltuielile cu personalul, pe o primă analiză, înseamnă 100 de milioane de euro pe an", a explicat preşedintele României.

România, un nivel de îndatorare de cel mult 60% din PIB

Întrebat despre deficitul bugetar şi datoria publică, Traian Băsescu a declarat că deficitul bugetar nu trebuie să depăşească 3%, iar datoria publică trebuie să fie de maxim 60% din PIB:

"Ţinta noastră în viitor trebuie să fie o datorie publică atât de mică, cât se poate. Şi 60% este criteriul Maastricht, criteriul european. Ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să stăm la un nivel de îndatorare de maximum 60% din PIB, dar este bine să fim cât mai departe de acest 60%," a explicat şeful statului.

În acest context, preşedintele României a declarat că ţara noastră nu mai poate să trăiască din împrumuturi.

"Trebuie să înţelegem că evoluţiile viitoare, care înseamnă reorientări  ca urmare a crizei economice, prin care a trecut lumea occidentală, în primul rând, generează alt tip de abordări. Nimeni nu va mai putea să trăiască pe bani viitori. Vor reuşi naţiunile care vor trăi pe banii pe care îi produc."

În opinia preşedintelui, ţara noastră şi-ar putea reveni mai repede decât alte state din Uniunea Europeană.

"Situaţia noastră, în care avem o datorie de circa 31% din PIB, în raport cu celelalte state vechi ale UE ne permite, dacă vom fi înţelepţi, o recuperare mai rapidă a decalajelor, pentru că aceste state vor trebui să-şi plătească datoriile. Deci trebuie să ne obişnuim că avem obligaţia să trăim din banii, pe care îi producem, nu din banii împrumutaţi, pentru că îi dăm înapoi cu dobândă", a mai afirmat Traian Băsescu la România Actualităţi. 


 


Etichete Traian BăsescureorganizareCEDOjudecătoribirocraţieîmprumutiUEUDMRconstituţieCurtea Constituţională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live