Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 26 iulie

Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Capital.

Revista presei economice, 26 iulie

Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Iulie 2011, 10:34

Într-un articol cu titlul "Guvernul a dat drumul în iunie la 6 miliarde de lei în economie", Ziarul Financiar scrie: "Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au dat semne de revenire în iunie, după mai bine de doi ani şi jumătate de scăderi aproape neîntrerupte, dar au continuat să crească şi cheltuielile cu bunuri şi servicii".

Cotidianul Bursa consemnează un alt semn de revenire şi anume "faptul că soldul împrumuturilor acordate firmelor şi populaţiei a crescut cu 2,9 % în iunie". "Este un semn că economia îşi revine, iar investiţiile primesc finanţare", îl citează ziarul pe analistul Aurelian Dochia. "La polul opus se află cei care nu mai pot ţine pasul cu plata ratelor", scrie acelaşi ziar.

"Creditele bancare îngroaşă rândurile restanţierilor", titrează Curierul Naţional.

"Restanţele de peste 90 de zile la creditele accesate de populaţie au crescut cu 4% în luna mai, la un nou maxim istoric de 4,5 miliarde de lei". "Restanţele la împrumuturile în valută, inclusiv în franci elveţieni, au depăşit pentru prima dată cifra de 1 miliard de lei", scrie Bursa.

Sub titlul "Vreţi să aflaţi profitul Romgaz sau afacerile Nuclearelectrica din ultimii ani? Vi le spune Fondul Proprietatea", Ziarul Financiar estimează că "publicarea rezultatelor financiare ale celor mai mari 20 de companii din portofoliul Fondului Proprietatea este cea mai importantă măsură luată de americanii de la Franklin Templeton de când au preluat administrarea fondului în septembrie 2010. (...) La multe dintre aceste companii bilanţurile sau rapoartele anuale nu erau publice până acum sau erau publicate spre sfîrşitul anului. (...) Lipsa de transparenţă a companiilor nelistate din portofoliul fondului este şi unul dintre motivele pentru care preţul la care se tranzacţionează acţiunile fondului pe Bursă este mult sub valoarea activelor".

"Demersul realizat de Fondul Proprietatea ar putea fi un prim pas în transparentizarea şi eficientizarea companiilor de stat" şi deci spre creşterea vizibilităţii lor şi implicit a interesului investitorilor pentru Fond, susţine publicaţia menţionată.

Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Din culisele ofertei Petrom: care sunt cauzele mai puţin cunoscute ale eşecului şi cine plăteşte factura?", în care relevă între altele că "avem cea mai reglementată piaţă din lume. Investitorii străini vor acces uşor, altfel nici nu-şi bat capul", explică un broker. "Va fi selectat un alt intermediar?", se mai întreabă ziarul. "Probabil că vor fi schimbaţi mai mulţi parametri, poate şi metoda de vânzare", declară ziarului Victor Cazana, şeful OPSPI şi membru în comisia de privatizare a Petrom.

Ministrul Economiei Ion Ariton a precizat că oferta de vânzare a pachetului de acţiuni Petrom va fi reluată anul viitor.

"Deocamdată" - scrie Ziarul Financiar - "şeful OPSPI spune că statul merge înainte cu programul de privatizare şi speră să respecte calendarul asumat, respectiv lansarea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica în luna octombrie".

Sub titlul "Război pe cadavrul Sănătăţii", revista Capital constată într-un articol că pentru pacient "e greu să înţeleagă că există o caracatiţă de fraudare a fondurilor publice de la Casa de Sănătate", în vreme ce finalizarea informatizării sistemului este sabotată constant din interior. "Iar medicamentele generice, mai ieftine, dar la fel de bune, sunt încurajate în toată Europa, dar descurajate în România - oficialii Ministerului Sănătăţii care călătoresc prin locatii exotice ştiu de ce!", mai scrie Capital.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august