Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dinu Dragomirescu

26 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1239
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 26 ianuarie

dinu-dragomirescu

Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Listarea Fondului Proprietatea: extaz pentru Bursă, agonie prelungită pentru foştii proprietari".

"Valoarea tranzacţiilor, de peste 50 de milioane de euro, a fost adevărata surpriză a zilei", iar "cumpărătorii au fost mai ales investitori străini, ceea ce este un semn că Bursa de la Bucureşti a ajuns în sfârşit să fie vizibilă pe plan internaţional".

"Acţiunile Fondului Proprietatea au acaparat interesul întregii pieţe", constată şi Curierul Naţional.

"Pe de altă parte" - notează Ziarul Financiar - "preţul s-a situat sub valoarea nominală de 1 leu, la care foştii proprietari au fost despăgubiţi cu acţiuni de Fondul Proprietatea".

De unde şi titlul de prima pagină din ziarul Bursa: "Zi de doliu pentru foştii proprietari". Aceştia au pierdut 35% din despăgubire la vânzarea acţiunilor Fondului.

Ziarul Financiar cere puţintică răbdare şi titrează: "Analiştii cred că "preţul corect" la FP îl vom afla abia în următoarele zile".

Acelaşi cotidian comentează declaraţia de ieri a guvernatorului BNR la o întâlnire cu economiştii-şefi din bănci într-un articol intitulat "Isărescu susţine o nouă înţelegere pe doi ani cu FMI ca să evite derapajele din anul electoral 2012". "Miza este continuarea reformelor structurale", explică şi ziarul Bursa.

Ziarul Financiar publică mai multe articole, semnate de autori diferiţi, dar în care revine ca un leit motiv ideea că "prezentul este aşa cum este pentru că de 20 de ani România nu a avut şi nu are încă o cultură a planificării strategice".

Profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie de la Universitatea Bucureşti, acuză într-un articol faptul că " schimbările de 20 de ani nu au adus pe scena publică figuri noi, iar cele care au apărut nu au confirmat. De aceea, partidele sunt ocupate de aceleaşi figuri de ani de zile, iar riscul pe care societatea în ansamblul său este obligată să şi-l asume este acela de a nu vedea care este realitatea. (...) Oamenii politici care ocupă spaţiul public sunt "vorbitori de profesie", vorbesc despre tot şi toate", afirmă profesorul Preda, pledând pentru "remodelarea discursului public în care să fie articulat dialogul şi nu conflictul".

"Modificarea frecventă a Codului Fiscal înseamnă lipsa unei strategii fiscale, a unei viziuni asupra sistemului fiscal care să fie constantă şi coerentă", îl citează Ziarul Financiar într-un articol pe Mihai Tănăsescu, reprezentantul ţării noastre la FMI. "Codul Fiscal şi cel de procedură fiscală au fost gândite ca instrumente care să vină în întâmpinarea plătitorului de taxe şi impozite, ca instrumente ale stabilităţii şi predictibilităţii. Din păcate, în ultimii ani asistăm la o nerespectare a acestor principii, ceea ce creează nervozitate şi lipsă de încredere în sistem".

Pe aceeaşi pagină şi în aceeaşi ordine de idei, întâlnim şi opinia lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, că "am fost obişnuiţi în economie, să gândim de azi pe mâine, în loc să concentrăm politicile şi opţiunile economice într-o perspectivă pe termen lung. Şi fără să înţelegem că ieşirea din recesiune presupune un proces indelungat, complex şi dificil", care "cere din partea societăţii româneşti un efort uriaş de grabnică restructurare, de eficientizare, de perfecţionare a întregii activităţii".

Curierul Naţional publică un articol de opinie semnat de Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, sub titlul "Renunţarea la cota unică ar fi o gravă eroare de decizie economică în următorii ani". "Veniturile fiscale, ca pondere în PIB, au crescut imediat după introducerea cotei unice. Cei care speră că introducerea cotelor progresive ar putea să le potenţeze se înşală. (...) Cei care invocă o echitate socială mai mare în cazul cotelor progresive alimentează o iluzie amară în absenţa soluţiilor de fond pentru gravele probleme economice actuale ale României", susţine autoarea în Curierul Naţional.

Sub titlul "Serviciile medicale private prind viteză: companiile vor creşteri şi de 50%", Ziarul Financiar constată că 2001 este "al treilea an consecutiv în care domeniul medical privat sfidează criza, iar companiile anunţă bugete mai mari, dar şi investiţii  şi intenţii de a face preluări". "Sectorul medical privat creşte, dar creşte pentru că nu merge sectorul public", explică ziarul.

Cotidianul Bursa relevă într-un articol intitulat "Cu 60% mai multe produse de contrabandă - confiscate anul trecut" că "infracţionalitatea transfrontalieră se menţine la cote ridicate, faptele penale care predomină la graniţele ţării noastre fiind migraţia ilegală, falsul şi uzul de fals şi, nu în ultimul rând, contrabanda cu bunuri de larg consum.Mărfurile de contrabandă constau în ţigări, cafea, produse alimentare, electronice şi electrocasnice, confecţii etc."

Articolul citează opinia că "volumul ţigărilor de contrabandă din ţara noastră este mult mai mare faţă de cantitatea confiscată anul trecut". Pe parcursul anului 2010 au fost confiscate aproape 19 milioane de pachete de ţigări, cu 56% mai multe decât în anul anterior. "Potrivit ultimelor date, nivelul contrabandei cu ţigări se cifra, în noiembrie 2010, la 22,8% din piaţă", citim în Bursa.


Etichete revista preseieconomieRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live