Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dinu Dragomirescu

1 Februarie 2011
Vizualizari: 878
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 1 februarie

dinu-dragomirescu

Problema arieratelor, furtul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, miza desfiinţării sectoarelor Capitalei şi costurile nejustificat de mari ale programului Prima Casă sunt doar o parte din temele de actualitate dezbătute în presa economică de azi.

Ziarul Financiar titrează: "FMI şi Comisia Europeană cer Guvernului să includă arieratele în deficitul bugetar".

"De la încheierea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, România a îndeplinit ţintele de deficit bugetar stabilite în programul cu instituţiile internaţionale, însă statul a raportat constant datorii restante către firme, pentru care a cerut derogare", scrie şi Bursa.  

Intrega presă reaminteşte caracterizarea recentă făpcută de guvernatorul BNR arieratelor ca fiind "o formă sălbatică de creditare care creează o problemă de credibilitate României". 

Sub titlul "Adrese de internet din România, la originea furtului de permise CO2", Ziarul Financiar scrie că "piaţa spot din Uniunea Europeană a permiselor de emisii de gaze cu efect de seră este închisă de zece zile după furtul de permise din registrele mai multor ţări. (...)

"Poliţia elenă anunţă că a identificat zece adrese de IP din România folosite de hackeri pentru a ataca registrul Greciei.

"Autorităţile elene au sesizat Interpol", adaugă ziarul.
 
"Crima organizată, în spatele furturilor certificatelor de emisii?", se întreabă într-un articol ziarul Bursa.  

Subiectul este abordat şi de Curierul Naţional într-un articol cu titlul "Cum s-au evaporat certificatele verzi ale Holcim".  

Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Desfiinţarea sectoarelor, o miză de 2 miliarde de euro, decisă prin referendum în luna mai".

Atunci "bucureştenii se vor prezenta la referendum pentru a decide dacă primarii de sector vor mai fi aleşi de populaţie sau vor fi numiţi din rândul consilierilor generali ai Municipiului - cel puţin aşa promite primarul general, Sorin Oprescu".

Acum bugetul propriu al municipalităţii este de aproximativ 1 miliard de euro, anual.

"Mănuşa a fost aruncată de Elena Udrea, şefa PDL Bucureşti şi potenţial candidat pentru fotoliul de primar general la alegerile locale din 2012", notează ziarul.

Referendumul, cerut de primarii mai multor sectoare, "trebuie convocat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), însă ca să fie valid, la urne trebuie să se prezinte jumătate din alegătorii cu drept de vot ai Bucureştiului.

De aceea, cei în cauză trebuie să fie foarte convingători de justeţea propunerii lor astfel încât să-i facă pe oameni să iasă din casă", scrie cotidianul citat.  

Ziarul Financiar publică pe aceeaşi pagină un interviu cu directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz din care rezultă că problema câinilor vagabonzi din Bucureşti şi Ilfov, al căror număr total este estimat la 100.000, ar putea fi rezolvată cu 12 milioane de euro. 

Sub titlul "Lumea a treia: gazon şi ceasuri de aur, dar mişună câinii vagabonzi", acelaşi cotidian scrie: "Încă o dată se dovedeşte faptul că în România nu lipsesc banii, ci prioritizarea.

"Nu era mai corect ca mai întâi banii să fie alocaţi pentru rezolvarea situaţiei câinilor vagabonzi şi abia apoi pentru bancuţe şi gazon? (...)

"Cât de fără cap poţi să fii să dai un milion de euro pe ceasuri de aur la picioarele cărora mişună câinii vagabonzi? (...)

"Cu o astfel de politică a cheltuirii banilor, poate să aibă Bucureştiul şi 10 miliarde de euro buget, că tot degeaba".  

Curierul Naţional publică un articol intitulat "Prima Casă are costuri nejustificat de mari" în care citim: "Costul creditelor Prima Casă a rămas aproape nemodificat faţă de acum doi ani, cu toate că riscurile asumate de bănci s-au diminuat considerabil între timp.

"Având siguranţa unor garanţii din partea statului român, băncile autohtone acordă împrumuturi la costuri la care în Occident se oferă credite de consum, pentru televizoare şi aspiratoare" (...)

"Indirect, acest program a devenit unul de subvenţionare a sectorului bancar, care beneficiază de venituri sigure, pe seama statului", scrie ziarul.


Etichete Ziarul FinanciarBursaCurierul Naţionalrevistaeconomică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live