Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 13 mai

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 13 mai

Articol de Dinu Dragomirescu, 13 Mai 2011, 10:50

Aşteptata ieşire tehnică din recesiune, scăderea cursului acţiunilor Fondului Proprietatea şi scumpirea cartofilor sunt teme centrale în presa economică.

Sub titlul "Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România", Ziarul Financiar relevă că "după mai bine de doi ani de cădere, economia poate bifa astăzi ieşirea tehnică din recesiune".

"În ciuda optimismului manifestat la nivel politic privind ieşirea din recesiune, mediul de afaceri este încă prudent în a spune că economia îşi revine", scrie ziarul.

"Creşterea economică are în continuare probleme după ce ajustarea fiscală importantă de la jumătatea anului trecut a afectat puternic încrederea consumatorilor. Va fi nevoie de mult timp pentru a permite economiei să se vindece".

Unul din factorii care poate contribui la înviorarea creşterii economice îl reprezintă fondurile europene.

"Angajaţi oameni competenţi în proiecte europene, dacă vreţi bani de la UE!", se intitulează un articol din Ziarul Financiar.

Alături de deficitul de personal cu experienţă şi de faptul că posturile sunt blocate, una din cele mai mari probleme în gestiunea fondurilor europene râmâne demotivarea funcţionarilor, scrie ziarul.

Bursa publică un articol sub titlul "Conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea se lasă aşteptată".

"Guvernul şi investitorii de pe Bursă se duelează de la distanţă pe preţul acţiunilor la Fondul Proprietatea", titrează pe acelaşi subiect Ziarul Financiar.

"Acţiunile Fondului Proprietatea au suferit cea mai puternică scădere de la listare în deschiderea şedinţei de ieri, coborând pentru prima dată sub pragul de 0,5 lei".

"Guvernul nu va arunca încă cu acţiuni pe piaţă pentru a nu pune şi mai mare presiune pe preţ. (...) Problema reluării despăgubirilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea, precum şi evoluţia preţului titlurilor pe Bursă sunt urmărite extrem de atent în Guvern, având în vedere că, la preţurile actuale, Ministerul Finanţelor riscă să termine acţiunile mult mai repede decât se aştepta, înainte de a despăgubi pe toată lumea".

Din Ziarul Financiar aflăm că legea care care ar permite suprataxarea proprietarilor care nu îşi lucrează terenurile agricole, susţinută puternic la nivel declarativ de mai mulţi membri ai Guvernului, riscă să rămână în stadiu de proiect.

"Se estimează că există între 1 şi 2 milioane de hectare pe care cresc buruieni, dintre care 150 000 de hectare deţinute de străini. (...) România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără să le fi lucrat vreodată".

Curierul Naţional se deschide sub titlul "Adevărul despre scumpirea cartofilor".

În primele patru luni ale acestui an, preţurile la cartofi au crescut cu peste 30%, după ce anul trecut s-au majorat cu 45%.

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără susţine că "în mod sigur va fi o recoltă bună pe piaţă". Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, apreciză însă că, după datele lui, recolta nu va fi mare anul acesta.

"Preţurile nu vor scădea nici anul acesta şi nici în perioada următoare. În România s-a greşit foarte mult, mai ales atunci când au decis să dea drumul importurilor de seminţe care s-au dovedit a fi nepotrivite solului românesc".

Preţul nu are cum să coboare atât timp cât este dictat de supermarketuri care vând numai produse din import, a mai explicat şeful FNSIA.

"Dacă la Bursa internaţională de mărfuri preţurile rămân ridicate, atunci şi la noi vor persista scumpirile. Producătorul român va încerca să scoată un preţ cât mai avantajos, iar dacă nu va reuşi îşi va da marfa la export, unde preţurile sunt mari."

"Apoi noi vom importa mai scump aceeaşi marfă românească, este tipic pentru noi. Avem producţie, dar importăm mult mai scump", a mai afirmat Dragoş Frumosu, citat de Curierul Naţional.

Revista presei economice, 10 mai
Revista Presei 10 Mai 2011, 12:21

Revista presei economice, 10 mai

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Economistul.

Revista presei economice, 10 mai
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august