Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

26 Iulie 2011
Vizualizari: 1157
Comentează add

Articole din România liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.

Revista presei centrale, 26 iulie

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

"Fiii primarului din Deta, interlopi de carieră", titrează România liberă, "Cazul Deta: şi agresorii şi victimele erau traficanţi" - constată Evenimentul Zilei, "Prindeţi beizadeua!" - scrie Adevărul, cu litere groase, deasupra fotografiei urmăritului general Bogdan Roman, fiul primarului, care a tăiat cu sabia trei tineri, după care a fugit.

Cei care îl văd, trebuie să anunţe la 112. Acolo unde a sunat, de altfel, şi şeful poliţiei din Deta, în disperare de cauză, în loc să-şi mobilizeze forţele pentru a face ordine în oraş.

Cât despre fiii primarilor, aceştia sunt cunoştinţe vechi ale poliţiei: atât ei, cât şi victimele lor, au cu toţii dosare penale pentru trafic de ţigări şi violenţă.

Teroarea instituită în oraşul cu 6.500 de locuitori de beizadelele edilului este pusă de localnici exact pe seama diminuării traficului de ţigări în zona de vest, după descinderile din februarie, la vămi.  

"Traficanţilor li s-au redus veniturile şi acum încearcă să îşi susţină traiul de huzur, cu care au fost învăţaţi, cerând taxe de protecţie", au declarat oamenii intervievaţi de Evenimentul Zilei.

Jurnalul Naţional face legătură directă între politică şi lumea interlopă când anunţă, citez: un "Cutremur la Poliţia Timiş, cu replică la PDL Timiş". Ziarul pune multe semne de întrebare în legătură cu felul în care NU a intervenit, de fapt, poliţia din localitate în scandalul provocat de fiii primarului PDL-ist. Mai mult, poliţiştii ar fi alterat mai multe probe culese de la locul unde a avut loc tentativa de omor.

Dincolo de problemele din poliţie, scandalul readuce în atenţie traficul ilegal de ţigări. Teoretic stopat după descinderile din Vama Moraviţa, fenomenul nu s-a oprit. Astfel au apărut acuzaţii publice conform cărora fiii primarului Petru Roman şi grupul lor de prieteni, prezenţi la scandalul din discotecă, le cer taxă de protecţie celor care se ocupă cu traficul ilegal de ţigări dinspre Serbia.

Urmările carnagiului din Norvegia este un alt subiect despre care apar tot mai multe informaţii. Fanaticul de 32 de ani, cel care a luat viaţa a 68 de oameni, a declarat ieri în faţa judecătorilor că îşi recunoaşte faptele, dar că nu le regretă. El a afirmat că nu a urmărit să ucidă tineri nevinovaţi, ci că acţiunile sale criminale erau "absolut necesare", ca singură soluţie pentru "dezislamizarea" ţării.

Declaraţii cel puţin halucinante! Adevărul reface filmul masacrului care a şocat planeta, iar Evenimentul Zilei dezvăluie cum s-a pregătit teroristul să ucidă zeci de oameni.

România liberă publică "manifestul unui ucigaş", respectiv documentul de 1.516 pagini pe care acesta l-a postat pe internet şi în care cheamă la o revoluţie care să salveze Europa de islamizare şi de imigranţi. Toate ziarele reflectă, desigur, tristeţea şi emoţia din Norvegia, care îşi plânge victimele.

Şi acum, câteva subiecte din viaţa normală. România liberă le aduce în atenţie cititorilor săi o nouă poveste de succes din agricultură: "Afinele - cele mai profitabile fructe din România: un hectar de afini aduce un profit anual de 50 de mii de euro, mărturiseşte un braşovean care a avut ideea de a-şi face o astfel de fermă. Tot în România liberă citim despre citez: "programul guvernamental nici o creşă din cele 400 promise".

Ziarul aminteşte că premierul Emil Boc şi ministrul Elena Udrea promiteau, în 2010, că vor construi 400 de creşe în 2011. Până la această dată însă, autorităţile nu au depăşit faza procedurilor de licitaţie. Adevărul scrie despre faptul că "românii aleg să plece în concediu prin vecini", şi îşi informaeză cititorii şi despre noile condiţii de muncă în Spania.

Jurnalul Naţional continuă serialul despre "Copiii geniali ai României". La 4 ani, Roland Fazekaş din Târgu Mureş a învăţat singur să citească, la 5 ani făcea calcule matematice complicate. În clasa întâi era deja plictisit, că ştia tot.

Acum are 12 ani şi visează să înveţe la Harvard, şi asta cât mai repede, pentru că i se pare că deja pierde timpul. Citeşte tot ce prinde – ştiinţe exacte, filosofie, antropologie, religie.

Chiar şi muzica o studiază, scoţându-şi singur partituri de pe internet. Psihologii l-au studiat şi au decis că, la 12 ani, mintea lui funcţionează ca a unui adult de 24 de ani.

La întrebarea reporterului dacă e mândru de el, puştiul mărunţel, cu vocea subţirică şi obraz de copil dă următorul răspuns, citez: "Mândria nu este un sentiment bun... în general, ea trebuie să aibă o limită şi mult echilibru. De fapt, tot ce facem noi în viaţă trebuie să fie moderat”. El are doar o singură ambiţie: vrea să ştie tot ce se poate şti.


Etichete revista preseiRomânia liberăEvenimentul ZileiAdevărulJurnalul Naţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live