Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Mirela Ursachi

22 August 2012
Vizualizari: 5862
Comentează add

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august

mirela-ursachi
"Puciul din iulie a eşuat"  - scrie Adevărul în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului, hotărâre care îl va readuce pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
 
Soarta plebiscitului a fost tranşată cu o majoritate de două treimi, conform legii CCR - spune publicaţia şi adaugă că lupta dintre magistraţi s-a dat până în ultima clipă, iar judecătorul care a înclinat balanţa a fost Aspazia Cojocaru, numită la Curte chiar la propunerea PSD.
 
Aceasta a replicat, potrivit ziarului, că nu putea încălca legea, care a stabilit un prag electoral ce nu s-a întrunit în urma scrutinului.
 
Totodată, Adevărul expune paşii procedurali până când Traian Băsescu îşi va recăpăta de facto atribuţiile de preşedinte, moment despre care estimează că ar putea avea loc vineri, însă, spune că nu este exclusă o amânare pentru luna septembrie, atunci când debutează sesiunea parlamentară extraordinară.
 
Pe acelaşi subiect, Jurnalul Naţional îl citează pe premierul Victor Ponta, potrivit căruia "Traian Băsescu e un preşedinte ilegitim", iar Guvernul trebuie să fie al cetăţenilor români şi nu un Guvern al jocurilor de culise.
 
Despre decizia Curţii, şeful Executivului a spus că aceasta va fi respectată şi implementată, însă o consideră nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor.
 
În plus, Victor Ponta a afirmat că datele pe care Guvernul le-a trimis CCR, referitoare la numărul de alegători cu drept de vot, au fost ignorate, iar decizia a fost pur politică - menţionează Jurnalul Naţional şi dezvoltă intenţia premierului de a propune o amplă reformă instituţională, precum şi motivele pentru care va face acest demers.
 
Sub titlul "Crin Antonescu organizează rezistenţa la sediul PNL", Evenimentul Zileicomentează că liderul liberal nici nu se gândeşte să se retragă din politică, aşa cum a promis, şi readuce în actualitate declaraţiile acestuia pe tema ieşirii din viaţa politică în cazul în care Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, dar şi explicaţia lui Crin Antonescu pentru decizia luată.
 
Cotidianul amintit aduce în atenţie şi declaraţiile altor liberali, dezvăluie că PNL mai vrea o suspendare şi precizează că democrat-liberalii cer intrarea în normalitate.
 
În fine, "Decizia CCR n-a mişcat pieţele financiare" - notează România Liberă şi descrie reacţia de după anunţarea invalidării referendumului, când bursa şi piaţa valutară interbancară înregistrau volume reduse şi oscilaţii nesemnificative pentru cursul euro-leu. Detalii despre motivul pentru care nu au "vibrat pieţele" găsiţi în cuprinsul articolului.

Etichete revista presei centraleziarearticoleAdevărulJurnalul NaţionalEvenimentul Zilei, România Liberă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live