Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Mirela Ursachi

16 Mai 2012
Vizualizari: 1622
Comentează add

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.

Revista presei centrale, 16 mai

mirela-ursachi
"România din nou în recesiune" - scrie Adevărul şi menţionează că, după două trimestre consecutive de scădere, economia românească a revenit la starea din perioada 2008-2010, iar moneda naţională este tot mai firavă.
 
Ziarul enumeră printre cauze - blocajele generate de viscolele de la începutul anului, lipsa activităţilor în construcţii sau în agricultură şi scăderea cererii de mărfuri la export - cauze care, însumate, au provocat pierderi grele unor companii, în timp ce altora le-au adus profituri nesperate.
 
De asemenea, sunt punctate sectoarele cu cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut şi evoluţia acestora, precum şi elemente ale prognozelor pe 2012, care se pare că se menţin optimiste.
 
Sub titlul "Falimentul Greciei, scenariul care ne înspăimântă", Evenimentul Zilei prezintă eventualele efecte asupra economiei româneşti, în cazul în care Atena ar intra în incapacitate de plată.
 
Analistul contactat de publicaţie estimează care ar fi efectele imediate ale unui asemenea scenariu pe plan internaţional, efecte despre care se crede că s-ar propaga şi în România.
 
Deprecierea leului ca urmare a posibilei căderi a monedei euro, credite şi rate mai scumpe, împinse în sus de majorarea dobânzilor, dar şi scăderea exporturilor şi chiar creşterea şomajului - sunt unele dintre exemplele date de autorul articolului la capitolul "efecte asupra ţării noastre".
 
Schimbăm aria de interes cu România Liberă, care aduce în atenţie un raport european, potrivit căruia "Avem printre cele mai proaste sisteme de Sănătate din Europa".
 
Mai exact România s-a clasat pe locul 32 din 34 de ţări evaluate, urmată pe ultimele locuri de Bulgaria şi Serbia, iar primele trei poziţii în clasament sunt ocupate de Olanda, Danemarca şi Islanda.
 
Accesul rapid al populaţiei la serviciile medicale, dreptul la o a doua opinie medicală, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite sau pentru analize mai sofisticate - sunt printre indicatorii luaţi în considerare de ONG-ul comunitar în elaborarea indexului Consumatorului European de Sănătate.
 
În fine, Jurnalul Naţional titrează: "Liber la angajări în sistemul medical", în contextul în care ministrul de resort, Vasile Cepoi, a anunţat că vor fi deblocate 11.000 de posturi în domeniu. Publicaţia mai dă detalii şi despre prevederile noii Legi a Sănătăţii, ce va intra în dezbatere publică pe 1 iulie, precum şi despre soluţiile la problemele din sistem, văzute prin prisma ministrului Cepoi.

Etichete revista preseiarticoleziareAdevărulEvenimentul ZileiRomânia LiberăJurnalul Naţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live