Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

7 Iulie 2018
Vizualizari: 673
Comentează add

Miniştrii de externe din Iran şi cinci mari puteri- Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania s-au reunit ieri, în tentativa de a salva acordul nuclear semnat în 2015

Reuniunea de la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul

alexandru-beleavski-moscova

  Foto: financialtribune.com

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat că miniştrii au decis elaborarea uni set de măsuri care va asigura respectarea acordului nuclear după retragrea Statelor Unite, ca şi legăturile comerciale şi economice cu Iranul ale statelor semnatare în condiţiile sancţiunilor americane.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, cei şase miniştri şi-au exprimat regretul faţă de retragerea Statelor Unite, confirmându-şi totodată sprijinul pentru realizarea integrală a acordului nuclear, care, au subliniat aceştia, a fost aprobat de Consiliul de Securitate, devenind astfel parte integrantă a regimului de nereprofilare nucleară, cât şi a securităţii internaţionale.

Participanţii au confirmat că Teheranul îşi respectă integral şi responsabil angajamentele asumate în cadrul acordului, ceea ce confirmă permanent Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

De asemenea, comunicatul menţionează intenţia celor şase de a continua toate proiectele prevăzute în cadrul acordului nucelar. În cazul Rusiei este vorba de transformarea uzinei de îmbogăţire a uraniului de la Fordo într-o unitate pentru producţia de izotopi stabili, ca şi de modernizare a reactorului cu apă grea de la Arak.

Comunicatul subliniază că Moscova şi-a confirmat cu această ocazie sprijinul necondiţionat pentru acordul nuclear semnat cu Teheranul.

La finalul reuniunii,  Serghei Lavrov le-a spus jurnaliştilor că Iranul va respecta în continuare acordul, şeful diplomaţiei de la Teheran, Javad Zarif, declarând că, deşi retragerea Statelor Unite îi oferă dreptul şi motivul să se retragă, Iranul nu o va face. Aceasta, a precizat Lavrov, înseamnă că iranienii, aşa cum le-au cerut ceilalţi semnatari, vor continua să coopereze cu Agenţia Internaţională.

Referindu-se la Statele Unite, ministrul rus de externe a declarat că, retrăgându-se unilateral din acord, aceştia şi-au încălcat propriile angajamente, asumate atât în cadrul lui, cât şi prin rezoluţia Consiliului de Securitate, deşi acordul a permis reducerea substanţială a tensiunilor politice şi militare din regiune şi normalizarea relaţiilor economice şi comerciale cu Iranul.

În opinia celor şase, retragerea Washingtonului a fost determinată de dorinţa de a politiza problema iraniană şi de a pune Teheranului condiţii noi, fără legătură cu progrmul nuclear - consideră Moscova.

Potrivit ministrului rus de externe, comisia comună a decis că experţii săi vor analiza în regim permanent măsurile ce vor asigura respectarea acordului nuclear cu Iranul, indiferent de retragerea Statelor Unite. De asemenea, a spus Serghei Lavrov, experţii vor elabora metodele ce vor permite operatorilor economici din statele semnatare ale acordului să evite problemele create de aplicarea extrateritorială a sacţiunilor impuse Teheranului de către Washington. 


Etichete acordul nuclearIranVienaSerghei LavrovConsiliul de SecuritateZarifAgenţia Internaţională pentru Energie AtomicăuraniuFordoArak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live