Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

26 Septembrie 2014
Vizualizari: 774
Comentează add

La Ottawa va avea loc vineri o reuniune la nivel înalt Uniunea Europeană-Canada.

Reuniune UE - Canada, la Ottawa Reuniune UE - Canada, la Ottawa - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Gazda summitului este premierul canadian Stephen Harper, iar invitați sunt președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. De asemenea, vor fi prezenți comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht și ministrul canadian al comerțului internațional Ed Fast.

Summit-ul va fi o ocazie de a marca încheierea negocierilor pe două tratate Uniunea Europeană-Canada: Acordul de parteneriat strategic și Acordul economic și comercial.

Vorbind în întâmpinarea evenimentului, președintele Van Rompuy a declarat că acest summit marchează stabilirea unui fundament puternic pentru realțiile bilaterale prin intermediul celor două acorduri.

Audio: Reuniune UE - Canada, la Ottawa.

”Parteneriatul strategic va consolida cooperarea în domeniul politicii externe, de gestionare a crizelor și promovarea păcii și securității internaționale, dar și în domenii precum: educație, transport, energie și mediu. De asemenea, părțile vor avea ocazia să discute despre cele mai presante dosare ale comunității internaționale: evenimentele din Ucraina și crizele din Irak și Siria.” - a spus Herman Van Rompuy.

La rândul său, președintele Barroso a declarat că încheierea celor două acorduri generează mai multe oportunități pentru afaceri, care vor primi același tratament pe ambele maluri ale Atlanticului.

”Ca o consecință, se vor crea și mai multe locuri de muncă pentru parteneri care împărtășesc aceeași viziune asupra lumii, democrației și economiei deschise.” - a conchis Jose Manuel Barosso, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Petru a sublinia importanța componente economice a summitului, să mai spunem că acesta va fi urmat de o deplasare a liderilor la Toronto pentru o conferință la care vor participa câteva sute de oameni de afaceri de la companiile canadiene dar și reprezentanți ai firmelor europene cu sediul în Canada.

Anul trecut, Canada a fost al 12-lea mare partener comercial al Uniunii Europene.

Potrivit datelor Eurostat, în primul semestru al acestui an, exporturile Uniuni Europene în Canada s-au redus cu 350 milioane de dolari, iar importurile au crescut cu aproximativ 130 de milioane de dolari față de aceeași perioadă a anului trecut.


Etichete Comisia EuropeanăUniunea EuropeanăEuranet PlusOttawaCanadareuniunesummitStephen HarperHerman van RompuyJose Manuel BarrosoKarel de GuchtparteneriatcomerteconomieAtlantic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live