Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

6 Februarie 2015
Vizualizari: 565
Comentează add

Uniunea Energetică Europeană va fi tema centrală a unei reuniuni la nivel de miniștri de resort ce va avea loc vineri la Riga, în Letonia.

Reuniune privind Uniunea Energetică Europeană Reuniune privind Uniunea Energetică Europeană - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Reuniunea miniștrilor europeni ai energiei este organizată de președinția letonă a Consiliului Uniunii în colaborare cu Comisia Europeană.

Scopul este de a încuraja discuțiile dintre reprezentanții guvernelor, cei ai instituțiilor europene, cadrelor universitare și altor factori de decizie din domeniul energiei.

Potrivit unui comunicat al președinției letone, conferința va avea două părți: prima va fi o discuție cu ușile închise a miniștrilor energiei, iar partea doua va fi un eveniment public pentru toate părțile interesate.

Se vor organiza cinci mese rotunde pe teme-cheie: securitate , solidaritate și încredere , piața internă a energiei, promovarea eficienței energetice reducerea emisiilor de carbon, dezvoltare tehnologică și investițiile în cercetare și inovare.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

La discuții vor lua parte vicepreședintele Comisiei Europene , Maros Sevcovic, comisarul pentru politici climatice și energie, Arias Cañete , reprezentanți ai Parlamentului European și ai Agenției Internaționale pentru Energie.

Se așteaptă ca în cadrul acestei conferințe să fie prezentate indicii cu privire la prevederile propunerii finale ale Comisiei referitoare la crearea Uniunii Energetice, propuneri ce sunt programate pentru adoptare și publicare la 25 februarie.

Conceptul de Uniune Energetică Europeană a apărut ca o consecință a depedenței față de sursa de aprovizionare numită Rusia. Ideea de securitate energetică a fost și mai mult discutată în contextul situaţiei din Ucraina şi al relaţiilor Uniunii Europene-Rusia.

Anul trecut, Polonia a propus o foaie de parcurs pentru realizarea acestei Uniuni Energetice în şase piloni fundamentali: infrastructură, mecanisme de solidaritate, consolidarea puterii de negociere a statelor membre şi a Uniunii faţă de terţi, dezvoltarea surselor de energie indigene, diversificarea surselor de energie (în special de petrol şi gaze naturale) şi consolidarea comunităţii energetice.

În paralel cu această foaie de parcurs, a fost des citat Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European.

Pe atunci premier al Poloniei, Tusk a spus într-un interviu acordat Financial Times că dependenţa excesivă a Uniunii Europene faţă de gazele ruseşti slăbeşte alianţa europeană. Plecând de la exemplul Uniunii Bancare, Donald Tusk spunea că este necesar ca la nivel european să existe un organism comun însărcinat cu negocierea și achiziţionarea de energie.

Un asemenea organism ar contrabalansa poziţia de monopol a Rusiei.

”Pe termen lung, Uniunea Europeană trebuie să spargă monopolul rusesc asupra gazelor naturale şi să restaureze o piaţă liberă concurenţială” – mai spunea Donald Tusk.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăRigaLetoniareuniuneenergieMaros SevcovicArias CaneteUniunea EnergeticaDonald TuskPoloniamonopolRusiagaze naturale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live