Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

10 Iunie 2014
Vizualizari: 754
Comentează add

"Viitorul Europei în perspectiva religiilor" este tema unei reuniuni la nivel înalt care are loc marţi la Bruxelles.

Reuniune între oficiali ai UE şi înalţi demnitari religioşi Reuniune între oficiali ai UE şi înalţi demnitari religioşi - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Este cea de-a zecea întâlnire organizată anual între oficiali ai Uniunii Europene şi înalţi demnitari religioşi.

Reuniunea, ajunsă la cea de-a zecea ediţie, este găzduită de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Vor fi discutate ultimele evolţii ale societăţii în interiorul şi în afara Uniunii Europene, acţiunile forului comunitar în lume şi în imediata sa vecinătate şi rolul pe care religia îl poate juca în acest context.

Audio: Reuniune între oficiali ai UE şi înalţi demnitari religioşi.

Participanţii vor ţine un moment de reculegere în memoria victimelor atacului armat de luna trecută de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles în care şi-au pierdut viaţa patru persoane.

Va fi, de asemenea, adoptată o declaraţie comună cu privire la situaţia unei tinere doctoriţe creştine din Sudan, Meriam Ibrahim, condamnată la moarte pentru că a renunţat la Islam.

Vor fi prezenţi la lucrări preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vicepreşedintele actualului Parlament European, Laszlo Surjan, reprezentanţi ai religiilor creştină, iudaică şi musulmană precum şi ai comunităţii hinduse sau mormone.

Dacă anul acesta se vorbeşte despre viitorul Europei, întâlnirea de anul trecut a avut ca temă modalităţile prin care Europa poate fi adusă mai aproape de cetăţeni. 2013 a fost, de altfel, Anul european al cetăţenilor.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a invitat atunci pe liderii comunităţilor religioase să contribuie în mod activ la depăşirea a ceea ce el a numit 'o adevărată criză de încredere şi a valorilor şi la continuarea procesului de integrare europeană'.

La rândul său, vicepreşedintele Prlamentului European, Laszlo Surjan, i-a încurajt pe europeni, inclusiv pe membrii comunităţilor religioase, să se implice activ în procesul de luare a deciziilor şi la apărarea valorilor.

Dialogul periodic dintre Comisia Europeană şi diferitele Biserici, comunităţi religioase sau organizaţii filozofice neconfesionale a căpătat caracter de lege şi este prevăzut în Tratatul de la Lisabona care a intrat în vigoare în decembrie 2009.

Iniţiat încă din anii '90 de către preşedintele de atunci al Comisiei Europene, francezul Jacques Delors, dialogul cuprinde pe lângă seminare şi conferinţe periodice şi o întâlnire anuală la nivel înalt.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanădemnitarireligieJose Manuel BarrosoreligieMuzeul EvreiescSudanMeriam IbrahimIslamHerman van RompuyLaszlo SurjanJacques Delors

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live