Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

12 Septembrie 2014
Vizualizari: 532
Comentează add

O nouă reuniune a Eurogrup, grupul de lucru al miniştrilor de finanţe din zona euro, are loc vineri, la Bruxelles.

Reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, la Bruxelles Reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, la Bruxelles - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Eurogrupul şi-a fixat trei obiective majore, iar politicile pe care le coordonează vizează revenirea la creştere economică sustenabilă şi reducerea şomajului, ajuns la cote record în zona euro.

Pentru a ajunge acolo, grupul de lucru al miniştrilor de finanţe vizează reducerea nivelului datoriei publice în statele membre, reformarea construcţiei economice a zonei euro, astfel încât să redevină atractivă pentru investitori şi, nu în ultimul rând, crearea unei Uniuni Bancare, atât în beneficiul contribuabililor de rând, cât şi al mediului de afaceri.

Eurogrupul are un rol informal, însă deciziile şi propunerile adoptate în interiorul sunt preluate de cele mai multe ori de forurile superioare şi influenţează în mod direct pieţele.

Audio: Reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, la Bruxelles.

La începutul verii, preşedintele Eurogrup a avertizat că statele europene se bazează prea mult pe Banca Centrală Europeană .

Atunci, şeful miniştrilor de finanţe din zona euro se arăta îngrijorat şi de rezultatele obţinute de formaţiunile eruosceptice la alegerile europarlamentare – în contextul în care acestea ar putea pune piedici Uniunii Bancare.

Acest proiect care ar urma să aducă un set unic de reguli şi proceduri unitare de lichidare a instituţiilor creditoare cu probleme este văzut ca prioritate zero a noii Comisii Europene şi legisaltivului comunitar.

Şi Eurogrupul se pregăteşte la rându-i de schimbare. În această perioadă se discută intens despre cine va veni la conducere – mandatul actualului preşedinte, olandezul Jeroen Dijsselbloem expiră la sfârşitul primului semestru de anul viitor.

Mai multe state, în frunte cu Germania, şi-au anunţat deja sprijinul public pentru ministrul spaniol de finanţe, Louis De Guindos, politician de dreapta văzut bine după ce a implementat reforme şi a reuşit, prin austeritate, să redreseze situaţia dificilă în care se afla Spania.

Începând de anul trecut, Eurogrup a stabilit că va analiza, în fiecare toamnă , schiţele de buget ale statelor din zona euro pentru anul următor, după ce Comisia Europeană va face acelaşi lucru, în prealabil.

Este responsabilitatea miniştrilor de finanţe reuniţi în Euogrup să le ceară statelor cu probleme să-şi revizuiască planurile.

Eurogrupul se reuneşte lunar. Miniştrii de finanţe din zona euro adoptă câte un program de lucru, cu obiective clare, din şase în şase luni.

Vineri sunt aşteptate mai multe detalii despre planurile Eurogrup.


Etichete Comisia EuropeanăUniunea Europeanăagenda europeanăEurogrupJeroen DijsselbloemLouis De GuindosșomajeuroafaceriBanca Centrală Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live