Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

28 Decembrie 2020
Vizualizari: 362
Comentează add

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modul în care au decurs luni discuțiile cu guvernul și patronatele pe tema creșterii salariului minim pe economie de anul viitor.

Reprezentanții CNS Cartel ALFA anunţă proteste începând de marţi

mihaela-enache

Foto: Arhivă

Reprezentanții confederației sindicale Cartel ALFA anunță de marţi proteste, nemulțumiți de modul în care au decurs luni discuțiile cu guvernul și patronatele pe tema creșterii salariului minim pe economie de anul viitor.

Sindicaliștii spun că propunerea executivului de majorare cu 70 de lei brut înseamnă o creștere netă de doar 41 de lei și consideră că se prefigurează astfel o nouă politică de austeritate care aruncă "toate costurile crizei economice pe seama lucrătorilor și a celor săraci".

Cartel ALFA mai spune că prețurile au crescut și vor continua să crească, iar în prezent salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent. Marţi dimineață va fi pichetat Ministerul Muncii.

Este prima reacție după întâlnirea de luni a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, care a avut ca temă principală nivelul salariului minim pe anul viitor.

Guvernul ar urma să ia o decizie cu privire la nivelul salariului minim pe economie în ședința de miercuri, dar intenția, anunța premierul Florin Cîțu după discuțiile de astăzi, este să se aplice o majorare care să depășească rata inflației, adică de 70 de lei brut. Salariul minim ar urma să crească astfel de la 2.230 la 2.300 de lei. Nivelul ţine cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social, explică șeful Guvernului.

Astfel, reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie până la 2.400 de lei lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând cu situația dificilă în care sunt anumite sectoare economice. În urmă cu puțin timp, s-a încheiat la Palatul Cotroceni întâlnirea pe care șeful statului a avut-o cu premierul și cu ministrul finanțelor pe tema construcției bugetare pentru anul viitor.

Guvernul se reunește și luni în ședință, în jurul orei 17:00, pentru adoptarea unor măsuri care să îi permită îndeplinirea activității în cel mai scurt timp în noua structură care a primit votul de învestitură în Parlament.


Etichete (ii)protestesalariuminim

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live