Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

12 Iunie 2019
Vizualizari: 698
Comentează add

Alegerea unui nou prim ministru britanic nu va schimba condiţiile Brexitului negociate de Uniunea Europeană cu Londra - a anunţat ieri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Renegocierea acordului pentru Brexit nu este posibilă- spune Bruxelles-ul

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

 

A fost a doua zi de campanie şi favoritul pentru postul de premier încă nu a avut parte de o lansare oficială. Boris Johnson va apărea astăzi în faţa susţinătorilor săi, dar gurile rele spun că el este ţinut cât mai departe de spaţiul public, pentru a fi evitate gafele ce i-ar putea pune în pericol candidatura.

Aşa cum stau lucrurile în acest moment, lupta se dă între fostul ministru de externe şi restul lumii, ceilalţi 9 candidaţi făcând tot posibilul pentru a se poziţiona pe traiectoria anti-Boris. "Domnule Johnson, indiferent ce aveţi de gând, nu vă retrageţi. Ştiu că aţi făcut asta în trecut şi ştiu că nu credeţi că puteţi reuşi în acest demers, dar conservatorii merită să poată face o alegere, aşa că vă propun să avem o cursă aşa cum se cuvine" - a spus, ironic, ministrul Mediului, Michael Gove, a cărui campanie se află pe o traiectorie descendentă după ce a recunoscut că a consumat cocaină în urmă cu douăzeci şi cinci de ani.

Michael Gove este unul dintre cei care nu resping ideea unei noi amânări a Brexitului, dacă există şansa unui acord mai bun.

La lansarea campaniei sale, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Andreea Leadsom, a spus că Brexitul trebuie să aibă loc până la 31 octombrie şi că Parlamentul nu poate împiedica acest lucru. "Nu cred că Parlamentul are capacitatea de a împiedica ieşirea din Uniunea Europeană la finalul lunii octombrie, aceasta fiind poziţia prevăzută în prezent de lege" - a spus Andreea Leadsom.

La Londra există însă un sentiment de déja vu, majoritatea candidaţilor promiţând renegocierea acordului de ieşire, deşi Bruxellesul a precizat cât se poate de clar că acest lucru nu este posibil, ultima oară chiar ieri.

"Alegerea unui nou prim-ministru nu va schimba oferta care se află pe masă" - a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Unul dintre puţinii candidaţi care nu promite că Brexitul poate avea loc în această toamnă este şi unul dintre cei mai puţin cunoscuţi, un outsider în această campanie, este vorba despre deputatul Mark Harper. Dar şi el mizează pe noi negocieri cu Uniunea Europeană. "Nu e credibil să spui că vei renegocia acordul de retragere şi îl vei trece prin parlament până la 31 octombrie. Dacă Bruxellesul îşi va menţine poziţia intransigentă înseamnă că îşi doreşte să ieşim fără un acord, şi nu cred că este o poziţie rezonabilă" - a spus Mark Harper.

Prima rundă a negocierilor pentru şefia Partidului Conservator este programată joi, când toţi candidaţii care nu vor obţine cel puţin 17 voturi vor fi eliminaţi. În cazul în care candidaţii vor reuşi să treacă de acest prag, va fi scos din cursă doar ultimul clasat. 


Etichete BrexitBoris JohnsonMichael GoveAndreea LeadsomMargaritis SchinasMark Harper

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live