Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Decembrie 2016
Vizualizari: 567
Comentează add

La Timişoara este comemorată luni, cea de-a patra zi a Revoluţiei din decembrie 1989.

Remember Timişoara

florin-lepadatu

 

La Timişoara este comemorată luni, cea de-a patra zi a Revoluţiei din decembrie 1989.

ATunci, în ciuda represiunii din zilele precedente, în care au fost ucişi zeci de oameni, timişorenii au ieşit din nou pe străzi, deşi în număr mai mic, iar muncitorii fabricii Elba au declanşat greva.

Corespondenta RRA, Alina Bujancă, spune că evenimentele petrecute în urmă cu 27 de ani vor fi evocate astăzi printr-un simpozion la Academia Română, pe tema reprezentării în arta timişoreană a Revoluţiei din decembrie '89.

Acele zile fierbinţi în care Timişoara a ieşit în stradă şi a fost singură, timp de aproape o săptămână, în faţa forţelor de represiune, i-au marcat profund pe artiştii plastici care au lăsat oraşului o valoroasă colecţie de grafică, pictură şi sculptură.

Tot luni, mai mulţi membri ai familiilor îndoliate din Revoluţie vor pleca într-un pelerinaj la Popeşti- Leordeni şi Bucureşti, pe urmele cenuşii eroilor împuşcaţi şi arşi la crematoriu.

Timişoara nu a uitat că pe 19 decembrie '89 era la un pas de victorie în faţa regimului comunist, dar nimeni nu avea certitudinea că Revoluţia va învinge.

Oraşul fierbea de furie după ce sute de oameni au fost ucişi şi răniţi.

Forţele de ordine au rămas pe poziţii, dar au încetat să tragă asupra populaţiei, iar a doua zi, pe 20 decembrie, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România.


Etichete Timişoararevoluţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live