Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Regulamentul de înfiinţare a Biroului Procurorului European, aprobat

Noi paşi în legislativul comunitar către înfiinţarea Biroului Procurorului European, prevăzută încă din 2009, prin Tratatul de la Lisabona.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 05 Mai 2015, 09:56

Eurodeputaţii au aprobat raportul privind Regulamentul de înfiinţare a Biroului Procurorului European, o instituţie care ar urma să efectueze investigaţii penale şi să trimită în judecată persoanele învinuite de comitere a infracţiunilor ce afectează bugetul UE.

Raportul, întocmit de europarlamentarul Monica Macovei, a fost votat acum câteva zile în plenul legislativului comunitar cu o largă majoritate: 487 de voturi pentru, 165 împotrivă şi 33 de abţineri.

Raportorul Monica Macovei şi-a invitat colegii să nu uite că sunt gardienii banilor cetăţenilor europeni şi a subliniat că aceeaşi calitate doreşte să o aibă şi Biroul Procurorului European - relevă un comunicat de presă.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În prezent, datele colectate şi analizate de către Comisia Europeană au condus la identificarea suspiciunilor de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii, care se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro anual. În acelaşi timp, raportul arată că există motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă se ridică la trei miliarde de euro pe an.

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat că vor fi recuperate anual unu până la două miliarde de euro prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European, iar Monica Macovei şi-a exprimat convingerea că această cifră va creşte odată cu întărirea biroului şi a reţelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii.

Tehnic, instituţia Procurorului European va avea două componente: un birou central, format din 25 de procurori europeni selectaţi pe baza unei competiţii deschise, cu un procuror şef şi procurori europeni delegaţi.

Aceştia vor fi procurori din statele membre care vor lucra în continuare în ţările lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.

Potrivit raportului, pentru exercitarea controlului jurisdicţional asupra tuturor activităţilor de cercetare şi a celorlalte măsuri procedurale adoptate în activitatea sa de urmărire penală, Biroul Procurorului European ar trebui să fie considerat drept autoritate naţională în faţa instanţelor competente ale statelor membre ale UE.