Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

29 Iunie 2012
Vizualizari: 1771
Comentează add

Ministrul Liviu Pop susţine că verificarea acuzaţilor de plagiat asupra lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta revine Consiliului Naţional de Etică, iar Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare nu are acest drept.

Reglementări controversate în privinţa tezelor de doctorat

beatrice-braileanu

Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop. Foto: Arhivă Agerpres.

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta din teza sa de doctorat este analizat, vineri, în şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), deşi joi Consiliul General în actuala formulă a fost desfiinţat printr-un ordin al ministrului educaţiei.

Atât ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, cât şi corpul de control al ministrului educaţiei au sosit vineri la şedinţa CNATDCU, unde au fost convocaţi şi foştii membrii ai consiliului.

Ministrul Liviu Pop a părăsit şedinta CNATDCU, afirmând că toţi cei 20 de membri care fac parte din actuala structură se vor regăsi în viitorul Consiliu, format din 45 de persoane.

"Am avut o discuţie constructivă cu membrii comisiei. I-am asigurat că vor fi nominalizati în viitorul consiliu", a spus ministrul interimar, care a susţinut că nu a discutat niciun moment despre presupusul plagiat al premierului Victor Ponta.

În opinia sa, competenta în cazul acuzaţiilor de plagiat revine Consiliului Naţional de Etică.

Liviu Pop a precizat ca la Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor va fi trimis Corpul de Control, deoarece a aflat şi "alte elemente grave legate de organizare, de implicarea unor factori".

"Trebuie ca până miercuri, joi, să constituim un nou consiliu general din care toţi membrii din acest consiliu general vor face parte", a adăugat ministrul interimar al educaţiei.

Liviu Pop a susţinut că a venit la sediul consiliului pentru a transmite "un mesaj pentru mediul academic, să-i asigur că nu am nicio problemă, să nu se considere oameni demişi".

El a argumentat că este nevoie de un număr mai mare de membri în acest consiliu, deoarece "numărul universităţilor e mult mai mare" şi nu există niciun reprezentat al unor universităţi străine în acest consiliu.

"Este nevoie ca în forurile de decizie să aducem şi experţi din exterior, nu numai din interior", a adaugat ministrul interimar al educaţiei.

"Azi îmi expiră mandatul"

Ordinul de ministru prin care prin care Consiliul General al CNATDCU era reorganizat a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, de unde, ulterior, acesta a fost scos.

Ulterior ordinul a fost republicat în Monitorul Oficial.

Liviu Pop şi-a motivat decizia de a reorganiza CNATDCU prin faptul că nu pot exista două instituţii care să aibă aceleaşi atribuţii.

Întrebat de ce tocmai azi a luat  decizia de a reorganiza CNATCDU, când membrii comisiei aveau pe ordinea de zi analizarea lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, ministrul educaţiei a răspuns: "pentru că azi îmi expiră interimatul la minister”.

Ministrul interimar al educaţiei a declarat, pentru Mediafax, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie CNATDCU s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis ordinul de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU, publicat vineri dimineaţă în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul interimar al educaţiei.

Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat ministrul Liviu Pop.

Victor Ponta va demisiona dacă va fi stabilit un "plagiat"

Profesorul Mircea Miclea, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat că subiectul privind plagiatul lui Victor Ponta figura pe ordinea de zi a Consiliului General, întrucât această instituţie se ocupă tocmai cu atestarea diplomelor şi nu îşi poate permite să se decredibilizeze.

Mircea Miclea a adăugat că primul punct al ordinii de zi a şedinţei viza raportul instituţiei cerut de către ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop.

"Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de către preşedinte, acad. prof. dr. Marius Andruh, întrucât acesta nu era în ţară. El a vorbit cu domnul ministru la telefon şi i-a spus că se întoarce joi noapte în Capitală, iar vineri îi va fi înmânat raportul", a precizat Mircea Miclea.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Victor Ponta afirma iniţial că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la ministerul educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Ulterior, joi, într-un interviu pentru publicaţia "El Pais",  premierul Victor Ponta afirmă că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage", răspunzând afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

Victor Ponta a susţinut că această problemă a apărut ca urmare a conflictului existent între el şi preşedinte pe tema prezenţei la Consiliul European.

"Am început teza în 1999 şi, de atunci, am fost ministru în guverne diferite, vicepreşedinte al Parlamentului şi sunt liderul partidului de doi ani. Am respectat toate regulile existente în România.

"Am cerut comisiei de etică din cadrul ministerului educaţiei să verifice lucrarea mea şi sunt convins că se va demonstra că nu sunt vinovat de plagiat.

"Din păcate, este vorba de un atac politic din partea preşedintelui, după ce mi-am anunţat dreptul de a fi prezent la Bruxelles", spune Victor Ponta.


Etichete Liviu PopVictor PontaCNATDCUordin ministruplagiat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live