Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

12 Iunie 2016
Vizualizari: 1262
Comentează add

Festivalul diavolilor dansatori

Redescoperă lumea: Venezuela Redescoperă lumea: Venezuela - Conține audio

sorina-man

 

Situat la 70 de km de Caracas, orașul San Francisco de Paula de Yare a fost fondat în 1714 de proprietarii de sclavi care dețineau aici plantații întinse de cacaua și trestie de zahăr.

 

Orașul – care își păstrează destul de bine aerul colonial, este renumit însă pentru un festival inclus în 2012 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este cunoscut sub numele de Festival de los Diablos Danzantes și are loc în perioada celebrărilor Corpus Christi.

 

Diavolii dansatori, cărora li se mai spune și promeseros, aparțin unei confrerii, una din cele unsprezece de acest tip din Venezuela. Acestea au apărut la mijlocul veacului al XVII-lea, fiind printre cele mai vechi de pe continentul american.

 

În legătură cu originea festivalului, tradiția orală păstrează povestea unui preot pus în situația de a organiza procesiunea Preasfântului Sacrament, lipstit fiind de mijloace financiare dar și de credincioși. Necăjit peste măsură, preotul ar fi spus că numai dracii i-ar mai putea veni într-ajutor, ceea ce s-a și întâmplat. După o furtună puternică, mai mulți draci s-au prezentat în fața bisericii și au rostit legământ de supunere.

 

De atunci s-a împământenit obiceiul ca femei, bărbați și copii, membrii ai confreriei, să se deghizeze în diavoli, purtând costume și măști specifice dar și cruci , mătănii, amulete sau alte accesorii, să danseze în piața principală a orașului iar, în final să se predea și să îngenuncheze în fața Eucharistiei, arătându-și supunerea. Întregul spectacol reprezintă desigur izbânda binelui asupra răului.

 

Tradiții similare existau și în Europa medievală și încă sunt păstrate în țări precum Bolivia sau Mexic.

 

Nu departe de biserica din oraș se află Casa de los Diablos Danzantes, un mic muzeu care păstrează colecții de măști, costume și fotografii făcute de-a lungul timpului. Doritorii pot să achiziționeze desigur artefacte de la artizanii locali.

 

AUDIO

 


Etichete exclusiv radioreportajVenezuelaSan Francisco de Yarefestival

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live