Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

22 Septembrie 2017
Vizualizari: 2249
Comentează add

Cea mai mare sărbătoare a orașului catalan Tarragona este legată de Sfânta Mare Muceniță Tecla

Redescoperă lumea : Tarragona Redescoperă lumea : Tarragona - Conține audio

sorina-man

 

 Capitală înfloritoare odinioară a unei vaste provincii romane și reședință , timp de doi ani, a împăratului Augustus, orașul catalan Tarragona a avut parte de o dezvoltare și o prosperitate care i-au adus , pe drept cuvânt, supranumele de „mica Romă”.

 

Orașul abundă în vestigii romane precum amfiteatrul și circul, în care încăpeau 14.000 și respectiv 20.000 de persoane, forumul, teatrul sau apeductul, o construcție din care s-a păstrat o porțiune aproape intactă cu două rânduri de arcade. Locul este cunoscut sub numele de Les Ferres dar și de podul Diavolului, amintind astfel de o legendă locală.

 

Protectoarea orașului este Sf.Mare Muceniță Tecla, a cărei zi se celebrează pe 24 septembrie. Tarragonezii încep însă acestă sărbătoare a orașului cu zece zile înainte. În seara zilei de 15 septembrie are loc, în balconul Primăriei, un moment festiv. Startul este dat de trupa de menestreli a Consiliului Municipal care interpretează o melodie tradițională, cunoscută sub numele de TOC DE CRIDA. Urmează salutul și anunțul oficial de început al marii sărbători, marcat și de aprinderea unui număr de petarde, chiar din balconul Primăriei.

 

Originile festivalului datează din 1321, atunci când în oraș a fost adusă o relicvă a sfintei Tecla. Relicva este purtată an de an în procesiune pe 24 septembrie.

 

În cele zece zile de festival, tarragonezii se bucură și de spectacolul feluritelor parade cu figuri gigantice, reprezentând creaturi mitologice sau diverse personaje foarte cunoscute.

 

Deosebit de apreciate sunt reprezentațiile cu turnuri umane, numite în grai local "castel". Aceste structuri ating în general patru-cinci etaje. Persoana care ajunge în vârful structurii poartă numele de "enxaneta" și obișnuiește să salute publicul cu un gest denumit "fer l'aleta".

 

AUDIO

 

 

 

 


Etichete exclusiv radiofestivalTarragonaCataloniaSfânta Mare MucenițăTecla

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live