Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

14 Decembrie 2016
Vizualizari: 1033
Comentează add

Pe urmele misterioasei populații kalash

Redescoperă lumea : Pakistan Redescoperă lumea : Pakistan - Conține audio

sorina-man

 

 În districtul Chitral din partea de nord-vest a Pakistanului, nu departe de granița cu Afghanistanul, se află locul unde viețuiesc membrii grupului etnic Kalash. Originile grupului, încă învăluite în mister, au iscat de-a lungul timpului o serie întreagă de teorii și controverse.

 

Ochii albaștri, pielea deschisă la culoare și părul blond sunt semne distinctive frecvent întâlnite la această populație care se remarcă și printr-o religie proprie, o limbă vorbită proprie și o cultură unică în zonă, fiind considerată o adevărată insulă într-o mare dominată de islamism.

 

 

 (sursa foto nativepakistan.com)

Unii susțin că ar fi vorba despre descendenți ai celor ajunși aici ca luptători în legiunile lui Alexandru cel Mare sau în armata unuia dintre generalii săi care a revenit aici pentru a recuceri zona în anul 309 î.e.n.

 

Alții vorbesc despre o populație ce ar fi migrat din Asia de Sud, dintr-un loc numit Tsiam, pomenit în multe din legendele și cântecele transmise peste veacuri.

 

Comunitatea , a cărei dimensiune este acum mult redusă, este concentrată în trei sate – Birir, Bumburet și Rumbur – în zona dominată de muntele Hindu Kush, la înălțimi cuprinse între 1900 și 2200 m. Fiecare sat se află situat pe câte o vale, pe linia apelor ce se varsă în râul Kunar, formând ansamblul denumit local Kafristan sau tărâmul necredincioșilor (de la termenul islamic kafir = necredincios).

 

Sărbătorile locale sunt legate de rosturile și ritmurile naturii. Ele reprezintă în principal un prilej de a aduce mulțumiri zeilor pentru resursele naturale care le asigură viața. Cu două săptămâni înainte de solstițiul de iarnă are loc cea mai importantă sărbătoare a comunității.

 

Sărbătoarea poartă numele de Chaumos și este renumită pentru ritualurile speciale de purificare și regenerare a forțelor vitale.

 

AUDIO

 

 

 


Etichete exclusiv radiocălătoriiPakistankalash

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live