Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

27 Iulie 2015
Vizualizari: 851
Comentează add

În şedinţa de marţi, guvernul va opera prima rectificare bugetară din acest an.

Rectificare Bugetară: ce ministere primesc bani

iulian-olescu

Foto: gov.ro.

Din proiectul de ordonanţă privind prima rectificare bugetară din acest an, publicat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice reiese că bugetele Ministerelor Finanţelor şi Muncii vor primi cei mai mulţi bani în plus.

Deficitul bugetar se menţine la 13 miliarde de lei, dar ponderea sa în PIB creşte de la 1,83 la 1,86% din cauza faptului că PIB-ul estimat se reduce în special ca efect al scăderii TVA la alimente, care nu era prevăzută în Legea bugetului.

Ministerul de Finanţe primeşte în plus 1,24 de miliarde de lei, din care peste 500 de milioane dedicate în principal respectării hotărârilor CEDO dictate împotriva statului român şi despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul Muncii va beneficia suplimentar de 1,22 de miliarde de lei, mare parte din aceste sume fiind destinate acoperirii alocaţiilor majorate pentru copii, pensiilor şi indemnizaţilor.

Bani în plus mai primesc, printre altele, bugetele Ministerelor de Interne, Mediului, Agriculturii, Educaţiei şi Justiţiei, dar şi cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Se reduc, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor, cu aproape un miliard de lei, şi cel al Ministerului Sănătăţii, cu peste 600 de milioane.

La Transporturi vorbim în special de bani care erau dedicaţi proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile post aderare.

În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, datorită înregistrării unui grad mai înalt de colectare la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, se taie aproape 800 de milioane de lei reprezentând subvenţii prevăzute în buget către acest fond, dar cresc sumele destinate proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile cu aproape 140 de milioane de lei şi fondurile pentru investiţii în spitale cu 44 de milioane.


Etichete rectificare bugetaraministerul de finanteministerul munciiPIBPIBCEDOtransporturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live