Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

28 August 2012
Vizualizari: 1697
Comentează add

Economia spaniolă a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 o scădere de 1,3%, anunţă Institutul spaniol de statistică. Prognoza iniţială era o scădere de un procent.

Recesiunea "s-a agravat în Spania" în al doilea trimestru

beatrice-braileanu

Premierul spaniol, Mariano Rajoy. Foto: Reuters

Spania a intrat şi mai mult în recesiune în al doilea trimestru, când Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,4% în raport cu primul trimestru, după o scădere de 0,3% în primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate marţi de Institutul naţional de statistică, transmite AFP.

Economia spaniolă a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 o scădere de 1,3%, peste estimările iniţiale care prognozau o scădere de un procent.

Institutul naţional de statistică a explicat că cererea naţională slabă, în principal consumul gospodăriilor şi cheltuielile publice, a fost principala cauză a contracţiei economiei, în condiţiile în care Spania traversează o severă cură de austeritate.

În contextul unei încetiniri economice generale, cererea externă (exporturi şi turism) nu mai este suficientă pentru a menţine Spania pe linia de plutire.

Lipsită din 2008 de motorul său de creştere, construcţiile, Spania are probleme în a-şi reveni din cea de a doua recesiune în care a intrat în ultimii trei ani în timp ce rata şomajului a atins cel mai ridicat nivel din rândul statelor industrializate (24,63%).

De altfel, Institutul a revizuit luni în scădere şi cifrele privind evoluţia economiei spaniole în ultimii doi ani.

Potrivit cifrelor revizuite, economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 0,3% în 2010, în loc de o contracţie de 0,1% cum s-a anunţat iniţial, în timp ce în 2011 a înregistrat un avans al Produsului Intern Brut de 0,4%, mai puţin faţă de o creştere de 0,7% cât arătau estimările anterioare.

Acest context economic negativ, la care se adaugă creşterea costurilor de finanţare, creşte probabilitatea ca în toamnă autorităţile de la Madrid să solicite un pachet de salvare complet, după linia de credit de 100 miliarde de euro pusă la dispoziţie de zona euro pentru capitalizarea sectorului bancar, sumă care ar trebui deblocată în săptămânile următoare.


Etichete SpaniarecesiunePIBîmprumut

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live