Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

17 Mai 2022
Vizualizari: 302
Comentează add

Războiul din Ucraina a lovit în plin economia Republicii Moldova

mario-balint

 Chișinău.           Foto: Arhivă.

Războiul din Ucraina a lovit în plin economia Republicii Moldova. Inflația anuală a depășit 27%, iar puterea de cumpărare a scăzut cu peste 15 procente, în cel mai important declin din ultimele două deceni.

Războiul din Ucraina a eliminat de pe rafturile magazinelor din Republica Moldova produsele alimentare cele mai ieftine, care erau importate din Ucraina. Acest lucru a dat o lovitură serioasă cetățenilor cu venituri reduse, Moldova fiind cea mai săracă țară din Europa.

Cum afectează războiul nivelul de trai din Republica Moldova a explicat analistul economic Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Ioniţă: "Republica Moldova este țară cea mai tare expusă față de Ucraina, în sensul că nu veți mai găsi nicio țară unde 35% din produsele alimentare sunt importate din Ucraina şi ele erau pe segmentul "cele mai ieftine". Şi atunci, noi ne-am trezit că produsele alimentare, în general, prețul lor crește, iar în Moldova mai avem încă un efect - au dispărut produsele ieftine, care erau din Ucraina. Deci este primul efect al războiului. Al doilea efect al războiului este legat de faptul că Republica Moldova, logistica noastră de export era în așa fel orientată că o parte mare din producția noastră - vorbim de producție agricolă, care are volume mari - mergea prin Ucraina. Capacitatea noastră lunară de export era 250.000-300.00 de tone. După ce a început conflictul, capacitate noastră de export a scăzut de trei ori".

De la începutul războiului, exportul de mere în Federația Rusă este blocat. 200.000 de tone de mere exportă anual Republica Moldova în Federația Rusă, de acest export depinzând direct traiul a mii de fermieri moldoveni.


Etichete Republica MoldovaVeaceslav Ioniță

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live