Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

9 Mai 2011
Vizualizari: 3926
Comentează add

Matei Gheorghe povestea în 1957 cum s-au mobilizat românii pentru Războiul de Independenţă al României, în singura înregistrare audio existentă cu un veteran al acestui război existentă în Arhiva de Istorie Orală.

Războiul de Independenţă, în amintirea unui participant Războiul de Independenţă, în amintirea unui participant - Conține audio

rador

Spectacol istorico-militar organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" Bucureşti. Foto: Agerpres.

În vara anului 1875, o răscoală împotriva stăpânirii otomane a izbucnit în Bosnia şi Herţegovina.

Un an mai târziu, Serbia şi Muntenegru au declarat război Turciei, iar Bulgaria s-a răsculat şi ea.

Toate aceste frământări antiotomane au creat un cadru prielnic intervenţiei Rusiei, care avea interese în zonă, astfel încât, la 24 aprilie 1877, Rusia a declarat război Turciei.

Apoi, pe 10 mai 1877, Principatul României, pe care constituţia otomană îl califica “provincie privilegiată” a sa, şi-a declarat independenţa şi a mobilizat o armată de 60.000 de oameni.

Matei Gheorghe, agricultor din zona Fălticeni, într-un interviu realizat la 18 aprilie 1957 şi citat de agenţia de presă Rador, povesteşte cum românii s-au mobilizat pentru a participa la lupta independenţei României.

Audio: Singura înregistrare audio existentă cu un veteran al Războiului de Independenţă din Arhiva de Istorie Orală a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Mai multe detalii legate Ziua Independenţei de Stat a României, pe pagina agenţiei de presă Rador, aici


Etichete Arhiva radioindependenţărăzboiRomâniamărturie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live