Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

3 Iunie 2011
Vizualizari: 1893
Comentează add

UPDATE: Fostului general Mladici i s-au citit la Haga cele 10 capete de acuzare: de la genocid, crime împotriva umanităţii, până la crime de război comise în perioada 1992-1995 în Bosnia-Herţegovina, la Sarajevo şi Srebreniţa.

Ratko Mladici, în faţa tribunalului de la Haga

claudia-marcu

Fostul şef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladić. Foto: Reuters.

Fostul general Ratko Mladici a compărut în premieră în faţa Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, unde i s-au citit la Haga cele 10 capete de acuzare.

Printre acestea, genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război comise în perioada 1992-1995 în Bosnia-Herţegovina, la Sarajevo şi Srebreniţa.

Ratko Mladici a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat, însă a calificat acuzaţiile drept "monstruoase". Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a programat o noua audiere pe data de 4 iulie.

Fostul şef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, arestat pe 26 mai în Serbia, după 16 ani în care s-a ascuns, a apărut pentru prima dată în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă capetele de acuzare.

Până de curând cel mai căutat om din Europa, Ratko Mladici este considerat responsabil mai ales de masacrul de la Srebreniţa, cel mai sângeros de după al Doilea Război Mondial.

La Srebreniţa 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucişi în 1995.

Rapoartele din ce în ce mai critice la adresa Serbiei, prezentate Naţiunilor Unite de procurorul-şef, precum şi presiunea din partea Uniunii Europene au dus la arestarea celui mai important personaj militar din războiul care a marcat regiunea.

Arestarea lui Ratko Mladici este importantă pentru justiţia internaţională, dar mai ales pentru victime, a spus Serge Brammertz, imediat după transferul acuzatului la Haga.

Serge Brammertz a declarat că Mladici este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în perioada 1992-1995, în campania violentă de purificare etnică din Bosnia-Herţegovina, în Sarajevo şi Srebreniţa.

Serge Brammertz a mai spus că, teoretic, parte din procesul lui Mladici s-ar putea, la un moment dat, judeca împreună cu cel al lui Radovan Karadjici, însă, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie.


Etichete Ratko MladićmasacruHagaSrebreniţaRadovan Karadľić

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live