Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nucu Jalea

4 Iulie 2014
Vizualizari: 886
Comentează add

Parlamentul României a devenit astăzi primul for legislativ din UE care a adoptat proiectul de lege pentru ratifiarea acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniune.

Ratificarea asocierii R. Moldova la UE, adoptată în Senat

nucu-jalea

Senatul României. Foto: senat.ro.

Parlamentul României a devenit astăzi primul for legislativ din ţările comunitare care a finalizat, prin votul dat de Senatul reunit în sesiune de urgenţă, legile de ratificare a acordurilor de asociere la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

Votul s-a desfăşurat în unanimitate, fără împotriviri sau abţineri si a fost primit cu aplauze de senatori.

Ministerul român de Externe a salutat acest vot apreciind că el dovedeşte "angajamentul solid, constant şi transpartinic al ţării noastre faţă de parcursul european ale celor trei ţări partenere, precum şi faţă de aspiraţiile lor legitime de integrare europeană deplină".

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru ratifiarea acordului de asociere între UE şi Republica Moldova cu unanimitate de voturi.

Cei 122 de senatori au primit cu aplauze rezultatul votului.

Prezent în plenul Senatului, ministrul de externe, Titus Corlaţean, a reafirmat că semnarea acordului este un moment istoric, iar documentul recunoaşte aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

Titus Corlăţean a vorbit şi despre consecinţele economice pozitive pentru Republica Moldova.

"Se estimează, pe baza evaluărilor Comisiei Europene, că în următorii ani PIB al Republicii Moldova va avea o creştere medie anuală de 5,4%. Este o creştere importantă într-o ţară a cărui nivel economic îl cunoaştem, este încă modest.

"Se va oferi platforma unei creşteri substanţiale ale exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE, o creştere de aproximativ 16% şi consecinţe în planul puterii de cumpărare salariale în Republica Moldova, o temă extrem de importantă" a spus Titus Corlăţean.

Moment al consensului politic românesc

Şi opoziţia a salutat semnarea acestui acord, considerat ca fiind un moment al consensului în viaţa politică românească.

"Suntem primul parlament, după cel al Republicii Moldova, care ratifică acest tratat. Şi nici nu putea fi altfel pentru că de fiecare dată clasa politică românească, indiferent de ceea ce ne desparte, a fost de aceeaşi parte a baricadei când a fost vorba despre interesele României, despre interesele fraţilor noştri de peste Prut.

"Aş vrea să spun că semnarea de către cele trei state a acordurilor de asociere a marcat un punct important pentru fiecare dintre ele pe parcursul lor european" declarat liderul PDL, Vasile Blaga.

Liberalii, prin vocea senatorului Benoni Ardelean, au susţinut că este un moment cu veritabilă încărcătură istorică şi o garanţie a faptului că drumul spre Europa este ireversibil.

"Acest document crucial pentru perspectivele europne ale Republicii Moldova şi ale celorlalte două ţări, este cu atât mai important cu cât este însoţit de crearea unei zone aprofundate şi cuprinzătoare de liber schimb cu UE, ceea ce se traduce într-un acces mai facil al produselor acestor state pe piaţa a peste 500 de milioane de consumatori ai UE şi totodată prin instituirea în sarcina autorităţilor de Chişinău, Tbilisi şi Kiev obligaţia de a armoniza legislaţia internă relevantă cu standardele UE" a afirmat Benoni Ardelean.

România trebuie să ajute Republica Moldova să evite greşelile

Liderul UDMR, Markó Béla, a declarat că România va avea foarte multe de făcut pentru a ajuta cele trei ţări pentru a se putea integra în UE.

"România are deja o experienţă în ceea ce priveşte procesul de aderare. Am făcut inclusiv greşeli. Trebuie să ajutăm Moldova şi celelalte ţări să evite aceste greşeli şi în general trebuie să acţionăm în această direcţie, şi anume ca Moldova cât mai repede să îndeplinească toate criteriile necesare" a spus Markó Béla.

Senatorii au adoptat cu o largă majoritate şi proiectele de lege care ratifică acordul de asociere cu UE a Ucrainei şi Georgiei. 


Etichete SenatratificareacordUERepublica MoldovaUcrainaGeorgiaRomâniaBucureştiTitus CorlăţeanPDLVasile BlagaPNLBenoni ArdeleanUDMRMarkó Béla

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live