Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raportul Weber privind libertatea presei, adoptat de PE

Parlamentul European a adoptat un raport care cere Comisiei Europene monitorizarea modului în care în statele membre este respectată libertatea presei.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 24 Mai 2013, 14:51

Raportul Weber solicită statelor membre ale Uniunii Europene să respecte, să garanteze, să apere şi să promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de informare şi la libertatea şi pluralismul mass-media şi să se abţină, în consecinţă, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care să împiedice sau să ameninţe libertatea presei.

Raportor a fost eurodeputatul PNL Renate Weber.

În acest sens, Renate Weber a declarat pentru Euranet Plus: “Media joacă un rol crucial pentru dezvoltarea unei societăţi, dar pentru aceasta ea trebuie să fie independentă, trebuie să fie lăsată în pace să-şi facă datoria şi prin legislaţie şi bune practici noi trebuie să ne asigurăm că nu există o influenţă politică şi de asemenea că economicul nu joacă un rol de şantaj în activitatea redacţională a presei.”

Audio: Parlamentul European a adoptat raportul Weber.

Potrivit raportului, conceptul de pluralism media acoperă un spectru larg de aspecte, precum interzicerea cenzurii, protecţia surselor şi a avertizorilor de integritate, problemele legate de presiunea exercitată de actorii politici şi de cei economici, transparenţă, condiţiile de lucru ale jurnaliştilor, autorităţile de control media, diversitatea culturală, dezvoltarea noilor tehnologii.

De asemenea, raportul solicită statelor membre elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administraţie şi conducerea organismelor de reglementare.

Toate aceste alegeri ar trebui să aibă la bază transparenţa, meritele profesionale, experienţa incontestabilă şi care să asigure profesionalism, integritate, independenţă în detrimentul criteriilor politice şi partizane.

Raportul cuprinde şi o recomandare către statele membre ale Uniunii Europene să adopte legislaţie internă cu privire la prevenirea infiltrării agenţilor de informaţii acoperiţi în redacţiile de ştiri, articolul fiind inclus la cererea organizaţiei ActiveWatch din România.

Raportul Weber este unul de iniţiativă, fiind adoptat sub forma unei rezoluţii nelegislative a Parlamentului European, ceea ce înseamnă că prevederile sunt recomandări fără caracter obligatoriu pentru statele membre.

Raport referitor la Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE