Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

22 Octombrie 2019
Vizualizari: 553
Comentează add

Subiectul zilei - Invitat: expertul anticorupţie Laura Ştefan.

Raportul MCV, ”un rezultat al involuţiilor din 2017 încoace”

pavel-ionescu

Mecanismul de Cooperare şi Verificare constată pe 2019 o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi şi pune în discuție angajamentul ferm al statului român față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, care sunt pietrele de temelie indispensabile în Uniunea Europeană. Invitatul în această seară la Radio România Actualități este expertul anticorupție Laura Ștefan.

Regresul apare la fiecare punct de evaluare din document. Cât de grav este un asemenea raport și ce consecințe negative poate să atragă?
Laura Ştefan: Din păcate, este foarte grav, iar raportul ăsta este de fapt rezultatul evoluţiilor sau mai bine zis a involuţiilor din 2017 încoace. E cu atât mai grav acest raport, cu cât nu putem să ne abținem să nu facem o comparație cu Bulgaria, care primește laude - paradoxal - deşi dacă e să fim foarte cinstiți şi obiectivi, România a făcut lucruri pe care Bulgaria nici măcar nu şi le-a propus vreodată. În România a existat cu adevărat o ofensivă împotriva corupţiei la nivel înalt.

Realizator: Şi mecanisme puse la punct.
Laura Ştefan: Mecanisme puse la punct şi instituţii funcţionale, și condamnări, și confiscări de averi. România nu a fost niciodată pradă unei infracționalității de masă violente, aşa cum s-a întâmplat la vecinii noştri. Deci, una peste alta, e un gust foarte amar privind rapoartele acestea în oglindă, pentru că nu poţi să nu te gândești că până la urmă e felicitat un stat care nu a făcut nimic pentru a-şi rezolva problemele cu care se confruntă./aionescu/ Şi este criticat un stat care, într-adevăr, în ultimii trei ani a făcut paşi înapoi de la direcţia pe care se angajase, însă, sincer, dacă tragem linie, cred că România este mult peste /.../

Realizator: Şi a plecat din altă poziţie.
Laura Ştefan: ... a propus cineva în regiunea noastră.

Realizator: Politicienii din România au spus în mai multe rânduri că parlamentul de la Bucureşti e liber să adopte legislaţia pe care o consideră necesară. Cum se corelează această afirmaţie, cu - iată! - nemulţumiri formulate în clar acum?
Laura Ştefan: E liber, dar în acelaşi timp trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru prostiile pe care le adoptă. Criza generalizată, politică, socială, crizele de nervi repetate produse la nivel de mase din cauza acestor iniţiative de modificare, de exemplu, a codurilor penale: Codul Penal şi de Procedură Penală, la un moment dat trebuie să fie decontate. Deci, da, sigur, sunt politicienii liberi să facă ceea ce cred că e important.

Realizator: Da, numai că nici un punct în raportul de astăzi, în cele zece pagini de astăzi, nu apărea un partid politic.
Laura Ştefan: Nu, dar ştim cu toţii cine a condus România şi cine conduce încă România din 2017 până în prezent. Da? - adică e clar că vorbim de PSD-ALDE, coaliţia care a generat toate aceste cutremure sociale.

Realizator: Documentul de astăzi face distinţie între fostul şi actualul ministru al justiţiei, despre cel de acum afirmându-se că a recunoscut "necesitatea aducerii de îmbunătăţiri, a făcut patru modificări în mai puţin de şase luni, dar ele nu sunt o soluţie pe termen lung". Ce poate înseamna acest lucru pentru viitorul guvern?
Laura Ştefan: Că se aşteaptă fapte, nu vorbe şi că epoca declaraţiilor de bune intenţii.

Realizator: Au fost fapte, se pare, văzute de raportul MCV acum, pe ultimele şase luni, numai că se aşteaptă mai mult decât câteva fapte.
Laura Ştefan: Păi, da, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani este de mare amploare, iar ceea ce s-a rezolvat în ultimele şase luni sunt chestiuni punctuale, fără impact major asupra sistemului. Până la urmă, Comisia Europeană, de exemplu, în privinţa codurilor penale spune: am vrea să vedem o delimitare clară a oamenilor politici de aceste iniţiative, care au fost, până la urmă, blocate de decizii /.../ ale Curţii Constituţionale, iar comisia spune: ok, am înţeles că au fost blocate, dar ele au rămas cumva dormitând în parlament şi nu ştim ce urmează să se întâmple cu ele. Pentrru că o clasă sau o parte a clasei politice a luat în considerare şi a promovat activ aceste modificări îngrijorează în egală măsură.

Realizator: Care ar fi temerea pe care ar trebui să o avem toţi în vedere: eu, dumneavoastră, cetăţeni obişnuiţi, cu un asemenea document?
Laura Ştefan: Că nimic nu este definitiv câştigat şi că, de fapt, lucrurile pot fi pierdute peste noapte, că dincolo de rapoarte critice, România trebuie să-şi găsească un drum al ei, în care reformele astea să devină ireversibile şi să fie susţinute în primul rând în interior, adică să ajungem cu toţii la concluzia că vrem să mergem pe o anumită cale.

Realizator: Şi asta să fie valabil pentru societate şi societatea să o transmită prin vot clasei politice.
Laura Ştefan: Sigur că da, esenţial.

Transcriere: Rador


Etichete mcvjustitiecoruptie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live