Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind „Starea naturii în întreaga Uniune”

Un raport adoptat miercuri de Comisia Europeană oferă cea mai cuprinzătoare imagine de până acum asupra situației privind „Starea naturii în întreaga Uniune”.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 21 Mai 2015, 12:08

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarant că raportul prezintă, în ansamblu, o imagine inegală, dar, în același timp, demonstrează în mod clar faptul că eforturile de îmbunătățire a ecosistemelor vulnerabile pot fi deosebit de eficace.

“Nu trebuie uitate punctele slabe şi de aceea trebuie să se acționeze pe măsura acestor provocări, întrucât starea de sănătate a naturii este legată de sănătatea cetățenilor europeni, precum și a economiei noastre” – a mai spus comisarul Vella într-un comunicat.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În constatările raportului se arată faptul că majoritatea păsărilor se află sunt în siguranță, iar unele specii și habitate se află într-o situație mai bună. Acțiunile de conservare clar orientate au avut succes, dar sunt necesare eforturi mult mai mari pentru o îmbunătățire semnificativă a situației.

Cu toate acestea, aproximativ 17 % din specii sunt în continuare amenințate, iar pentru alte 15 % există riscul de a fi amenințate, în scădere sau pe cale de dispariție. Este cazul unei specii rurale comune de odinioară, cum ar fi ciocârlia de câmp și sitarul de mal.

Într-o situaţie alarmantă sunt habitatele care se prezintă, în general, într-o stare de conservare mai precară decât speciile.

Numai 16 % din evaluările privind habitatele sunt favorabile. Principalele amenințări identificate sunt anumite practici agricole (inclusiv pășunatul excesiv, abandonarea sistemelor de pășunat, fertilizarea solurilor și pesticidele), precum și modificarea de către om a condițiilor naturale care privesc, în principal, modificările de natură hidrologică.

Raportul este prima evaluare care se referă atât la Directiva privind păsările, cât și la cea privind habitatele, fiind rezultatul celei mai ample colaborări pentru colectarea de date și evaluarea naturii întreprinsă vreodată în statele membre în perioada 2007-2012.

Raportul acoperă toate speciile de păsări sălbatice (aproximativ 240), 231 de tipuri de habitate și peste 1.200 de alte specii de interes pentru Uniunea Europeană.