Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

23 Octombrie 2013
Vizualizari: 1194
Comentează add

Potrivit unui raport realizat de un ONG, multe persoane cu probleme mintale sunt internate pentru perioade lungi de timp, pentru că nu există alternative corespunzătoare.

Raport privind serviciile în domeniul sănătăţii mintale europene

marilena-francu

Foto: Arhivă.

Condiţiile din spitalele de psihiatrie şi institutele de îngrijire a bolnavilor psihici sunt sumbre, iar multe persoane cu probleme mintale sunt internate pentru perioade lungi de timp, pentru că nu există alternative corespunzătoare în comunitate, este una dintre concluziile raportului "O hartă a excluderii. Servicii instituţionale şi comunitare în domeniul sănătăţii mintale în Europa", realizat de o organizaţie neguvernamentală la nivel european, pe baza datelor de anul trecut.

Procesul de dezinstituţionalizare în domeniul sănătăţii mintale nu a început în România, spune Silvana Enculescu, manager de comunicare al organizaţiei "Mental Health Europe", care a făcut studiul.

"Chiar dacă Uniunea Europeană susţine dezinstituţionalizarea, acest proces nu a început în România în domeniul sănătăţii mintale. Şi în momentul ăsta, în România, există peste 20.000 de persoane care locuiesc în instituţii rezidenţiale.

"Ne referim, în principiu, la azile extrem de mari - este unul în Bucureşti care are 1.250 de rezidenţi. 75% din persoanele care locuiesc în aceste instituţii nu ies din ele. Deci ei pleacă doar după ce au decedat", a declarat Silvana Enculescu.

Studiul este bazat pe 32 de rapoarte de ţară.

În document se arată că instituţiile de îngrijire socială şi spitalele de psihiatrie pentru bolnavii cronic sunt de obicei situate în zone rurale, periclitând legăturile cu familia sau relaţiile sociale.


Etichete Silvana EnculescuspitalepsihiatrieMintal Health EuropestudiuUniunea EuropeanăBucureşti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live