Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind politica externă a UE în domeniul migrației

În total, în ultimii doi ani, CE a sprijinit mai mult de 90 de proiecte legate de migrație, în valoare de peste 200 de milioane de euro, în țările în curs de dezvoltare.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 22 Februarie 2014, 12:03

Politica externă a Uniunii Europene în domeniul migrației ar trebui să fie “mai îndrăzneață” – este concluzia unui raport adoptat vineri, în care Comisia Europeană analizează principalele evoluții în materie din ultimii doi ani.

La doi ani de la lansarea versiunii îmbunătățite a Abordării Globale în materie de Migrație și Mobilitate, Comisia Europeană apreciază că s-au înregistrat realizări importante în ce privește intensificarea dialogului și a cooperării, dar admite că ar trebui întreprinse mai multe acțiuni pentru a face progrese suplimentare.

Potrivit raportului, răspunsul la realitățile generate de o mobilitate internațională în ascensiune trebuie să corespundă nevoilor și priorităților tuturor părților implicate.

Audio: Politica externă a UE în domeniul migrației: o abordare mai îndrăzneață.

Acest lucru necesită o mai bună utilizare a instrumentelor existente, precum parteneriatele pentru mobilitate și normele comune în materie de vize. Totodată, este necesară o mai mare angajare a statelor membre, acolo unde este posibil, la punerea în aplicare a politicilor Uniunii Europene.

"O migrație bine gestionată poate fi cu adevărat benefică pentru toate părțile implicate - migranți și țări, deopotrivă.

"Succesul nostru – apreciază comisarul pentru Afaceri Interne, doamna Cecilia Malmström – depinde în mare măsură de dialogul și cooperarea cu țările din afara Uniunii Europene și cu organizațiile internaționale. Parteneriatele pentru mobilitate, acordurile de facilitare a eliberării vizelor - care includ și dispoziții privind readmisia -, precum și normele comune în materie de vize sunt instrumente de politică importante.

"Dar ar trebui să depunem și mai multe eforturi pentru a asigura creșterea economică și competitivitatea și pentru a aborda, împreună cu țările din afara Uniunii, aspectele negative ale migrației, precum traficul de persoane și traficul ilegal de migranți” – a mai spus comisarul Cecilia Malmström.

Parteneriatele pentru mobilitate s-au dovedit utile, stabilind un set de obiective politice și un cadru pentru discuții și cooperare.

Până în prezent, s-au încheiat parteneriate pentru mobilitate cu șase țări: Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Maroc şi Capul Verde.

S-au finalizat discuțiile privind un parteneriat pentru mobilitate cu Tunisia, semnarea acestuia fiind iminentă, iar în decembrie anul trecut, au fost initiate discuții cu Iordania.

În total, în ultimii doi ani, Comisia a sprijinit mai mult de 90 de proiecte legate de migrație, în valoare de peste 200 de milioane de euro, în țările în curs de dezvoltare.

Însă, o mai bună coordonare a activităților de relocare la nivelul Uniunii Europene și între statele membre ar permite o reacție mai eficientă și mai rapidă la situațiile de criză.

Raportul arată că, în cadrul noului Fond pentru azil și migrație (2014-2020) ar trebui să fie disponibilă şi o finanțare suplimentară din partea Uniunii, pentru a sprijini mai multe spaţii de relocare.

New @EU_Commission report - EU's external #migration policy: a bolder approach http://t.co/3DPlt2Rf32 cc @MalmstromEU

— European Commission (@EU_Commission) February 21, 2014