Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

20 Mai 2014
Vizualizari: 654
Comentează add

Curtea Europeană de Conturi a dat publicităţii raportul referitor la activitatea desfăşurată de Comisie pentru realizarea Sistemului de Informaţii Schengen din a doua generaţie.

Raport privind noua versiune a Sistemului de Informaţii Schengen Raport privind noua versiune a Sistemului de Informaţii Schengen - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Comisia Europeană ar trebui să aplice lecţiile învăţate în urma dezvoltării Sistemului de Informaţii Schengen, astfel încât să evite întârzierile şi depăşirile de costuri în cadrul viitoarelor proiecte informatice - este principala recomandare pe care o face Curtea de conturi în raportul său.

Sistemul de Informaţii Schengen conţine date denumite alerte privind persoane care ar putea fi implicate într-o infracţiune gravă sau care sunt suspectate de a nu avea dreptul să intre sau să locuiască pe teritoriul Uniunii Europene.

De asemenea, sistemul cuprinde alerte privind persoane dispărute şi obiecte pierdute sau furate, cum ar fi bancnote, vehicule, arme de foc şi documente de identitate.

Audio: Raport privind noua versiune a Sistemului de Informaţii Schengen.

Alertele sunt introduse în sistem de către autorităţile naţionale.

Sistemul de Informaţii Schengen este utilizat de forţele de ordine, de poliţiştii de frontieră, de autorităţile vamale, de alte autorităţi competente în materie de vize, precum şi de autorităţile judiciare din întreg Spaţiul Schengen.

În 2001, Consiliul Uniunii Europene a încredinţat Comisiei sarcina de a dezvolta o nouă versiune a Sistemului de Informaţii Schengen.

Comisia s-a achitat de această sarcină, însă cu o întârziere de peste şase ani faţă de data planificată iniţial şi la costuri de opt ori mai mari decât bugetul estimat la început.

Cu toate acestea, Raportul Curţii Europene de Conturi relevă că atât termenul fixat, cât şi bugetul stabilit iniţial au fost nerealiste, iar Comisia a fost în măsură să gestioneze în mod eficient acest contract de dezvoltare abia începând din 2009.

Comisia a învăţat însă din experienţa dobândită în prima parte a proiectului, ceea ce i-a permis să-şi schimbe abordarea în faza finală, lansată în 2010, şi să-l finalizeze în aprilie 2013 - relevă raportul.

Costul total al Sistemului de Informaţii Schengen de nouă generaţie, cunoscut sub numele de SIS II, s-a ridicat la 189 de milioane de euro pentru sistemul central, la care se adaugă o sumă estimată de peste 330 de milioane de euro pentru sistemele naţionale.

SIS II va face ca frontierele Uniunii să fie mai bine păzite şi ca numeroase infracţiuni să fie prevenite sau anihilate în cele mai optime condiţii.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăSistemul de Informaţii SchengenraportCurtea Europeană de Conturi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live