Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport privind consumul de droguri în UE

Programele de tratament pentru consumatorii de droguri riscă să piardă o parte din finanţare, în contextul în care guvernele reduc bugetele publice.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 09 Iunie 2013, 00:26

Numărul mare de droguri nou apărute în 2012 reprezintă o provocare pentru acţiunile Uniunii Europene de combatere a drogurilor ilegale şi de reducere a dependenţei - se arată într-un raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.

Globalizarea, progresele tehnologice şi internetul au dus la dezvoltarea unei pieţe deschise pentru drogurile noi - se arată în raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.

Potrivit documentului, un sfert din adulţii europeni, circa 85 de milioane de persoane consumă droguri ilegale, iar piaţa se adaptează la cererea consumatorilor.

Numai anul trecut autorităţile au depistat peste 70 de droguri noi, dintre care unele pot fi obţinute legal.

Audio: Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie.

Totodată, internetul le permite consumatorilor să intre în contact cu furnizorii.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că anul trecut s-au înregistrat şi câteva progrese importante.

Cererea de canabis şi cocaină s-a redus în unele ţări, iar numărul consumatorilor noi de heroină este în scădere.

De asemenea, numărul persoanelor care urmează cure de dezintoxicare a atins un nivel record.

În 2011, aproximativ 1.200.000 de europeni s-au înscris în programe de reabilitare.

Foto: Programe pentru reintegrare socială. Sursa: Raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.

Dintre aceştia cei mai mulţi sunt dependenţi de heroină şi de alte subtanţe opiacee, pe locul următor fiind consumatorii de canabis şi cocaină.

Raportul atrage atenţia că, deşi asistenţa de specialitate are un rol vital în sprijinirea persoanelor dependente care doresc să renunţe la droguri sau cel puţin să-şi ţină consumul sub control, programele de tratament riscă să piardă o parte din finanţare, în contextul în care guvernele reduc bugetele publice.

De altfel, în unele ţări, fondurile alocate acestor programe au fost deja reduse.

Raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (în limba română)

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie afirmă că toate aceste transformări generează noi provocări pentru factorii implicaţi în gestionarea programelor de tratament, în elaborarea politicilor şi aplicarea legislaţiei.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, crede că raportul poate fi un instrument util.

"Raportul oferă informaţii utile despre schimbările de pe piaţa drogurilor din Europa, informaţiile pot fi folosite ca ţinte de referinţă de către politicieni, specialişti, şi toţi care se ocupă de rezolvarea problemelor provocate de droguri", a spus Cecilia Malmström .

Comisia Europeană monitorizează şi în prezent măsurile luate de ţările Uniunii pentru reducerea consumului de droguri şi pentru prevenirea infracţionalităţii, precum şi a traficului de droguri.

Video: Raport European pentru Droguri. Sursa: emcdda.europa.eu