Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

11 Septembrie 2014
Vizualizari: 859
Comentează add

Comisia Europeană va prezenta, joi, la Bruxelles, Raportul privind competitivitatea industrială în Uniune şi în ţările membre.

Raport privind competitivitatea industrială în UE Raport privind competitivitatea industrială în UE - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Euranet Plus.

Vor fi date publicităţii două documente: Raportul privind competitivitatea la nivelul Uniunii Europene per ansamblu şi Raportul privind competitivitatea industriei în fiecare stat membru.

Raportul de la nivelul Uniunii este o evaluare cantitativă a competitivităţii, pune accentul pe politicile care ajută întreprinderile să se dezvolte, identifică factorii de creștere - cum ar fi accesul la diferite forme de finanțare, rolul administraţiei publice şi cel al inovării, precum și impactul costurilor cu energia.

De cealaltă parte, Raportul privind competitivitatea în statele membre expune situaţia actuală din industria europeană şi compară progresele realizate de fiecare ţară în parte.

Audio: Raport privind competitivitatea industrială în UE.

Acest aşa-numit „tablou de bord” conţine indicatorii economici relevanţi, şi anume: investiţiile şi accesul la finanţare, inovare şi competenţă, energie, materii prime, accesul la pieţe de desfacere, la infrastructură şi servicii.

Pentru economia europeană, industria este domeniul cheie, întrucât aproape 75% din exporturi sunt produse industriale.

Mai mult, industria este cel mai mare generator de noi locuri de muncă: pentru fiecare nou loc de muncă în industrie apar aproximativ alte două în sectoarele bunurilor și serviciilor.

De aceea, în strategia de dezvoltare pentru următorii 7 ani, Comisia Europeană acordă o atenție deosebită politicii industriale, consdierată esențială pentru dezvoltarea și competitivitatea economică şi o cale sigură către prosperitate pe termen lung.

Relansarea industriei sau – cum se mai spune – reindustrializarea Europei ar putea fi şi soluția la problema șomajului, care s-a dovedit insurmontabilă pentru multe din ţările membre, în ultimii 7 ani.

Criteriile după care se măsoară performanţele, în aceste rapoarte, aşteptate astăzi, sunt următaorele: productivitatea, nivelul exporturilor, inovarea, sănătatea mediului de afaceri, infrastructura, finanţele şi investiţiile.

Rapoartele indică şi punctele slabe, care ţin pe loc creşterea competitivităţii.

În documentele din anii trecuţi, aici erau menţionate, între altele, lipsa investițiilor în cercetare şi dezvoltare, evoluția prețurilor la energie, birocrația, accesul dificil la finanțare, corupţia.


Etichete Agenda EuropeanăEuranet PlusUEComisia EuropeanăBruxellesraportcompetitivitateindustrie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live