Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

25 Aprilie 2013
Vizualizari: 1792
Comentează add

Această ediţie a raportului prezintă situaţia integrării financiare în zona euro şi activităţile Eurosistemului destinate promovării acesteia.

Raport BCE privind integrarea financiară în Europa Raport BCE privind integrarea financiară în Europa - Conține audio

victor-gheorghe

EuranetPlus.

La Bruxelles va avea loc joi o conferinţă comună a Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene cu tema : “Impactul reformelor sistemelor bancare asupra integrării şi stabilităţii financiare la nivel european”.

Principalii vorbitori vor fi vicepreşedintele Comisiei Europene Olli Rehn şi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vítor Constâncio.

Potrivit deciziei din 20 martie 2013 a Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, la conferinţa de joi se va publica a şaptea ediţie a raportului BCE privind integrarea financiară în Europa.

Această ediţie a raportului prezintă situaţia integrării financiare în zona euro şi activităţile Eurosistemului destinate promovării acesteia.

AUDIO: Impactul reformelor sistemelor bancare asupra integrării şi stabilităţii financiare la nivel european.

Raportul conţine, de asemenea, un capitol privind mecanismul de supraveghere unic, precum şi articole speciale pe teme precum segmentarea pieţei monetare a zonei euro într-un context grevat de rate scăzute ale dobânzilor, integrarea pieţei plăţilor de mică valoare în euro, conturile sectoriale şi reechilibrarea acestora în zona euro şi pieţele monetare din Statele Unite.

Principalele teme al conferinţei de joi

Ca şi concept, integrarea financiară în Europa a coincis cu apariţia pieţei unice şi, în special, cu introducerea monedei unice europene.

În prezent funcţionează un sistem centralizat din punct de vedere tehnic, numit TARGET 2, la care iau parte aproximativ 900 de bănci din 22 de ţări europene.

Acestea permit, la rândul lor, unui număr mult mai mare de bănci să îl acceseze, rezultatul fiind că aproximativ 56.000 de bănci din întreaga lume pot iniţia şi recepţiona plăţi prin intermediul TARGET 2.

Un alt capitol al conferinţei de joi este mecanismul de supraveghere unic.

Prin acest mecanism, Banca Europeană Centrală supraveghează direct aproape 200 de bănci care au active mai mari de 30 de miliarde de euro.

Totodată, instituţia va primi autoritatea de a închide băncile cu probleme.

Mecanismul unic de supraveghere este prima etapă esenţială pentru crearea unei uniuni bancare.

O problemă reală, ce va fi şi joi subiect de discuţie, va fi segmentarea pieţei de capital în Europa.

Este o problemă veche de comparaţie cu piaţa americană. Ideea e că pieţele de capital europene sunt încă fragmentate: fiecare cu propriul său sistem de tranzacţionare şi decontare şi cu propriile reglementări, lipsindu-le o dimensiune pan-europeană, cerută de investitorii cu vocaţie internaţională.

Pentru aceştia din urmă, criteriile primordiale de operare sunt lichiditatea, reducerea costului capitalului, şi, ceea ce nu este deloc de neglijat, un sistem de tranzacţionare şi decontare integrat la nivel european.


Etichete Comisia EuropeanăBanca Centrală EuropeanăImpactul reformelor sistemelor bancare asupra integrării şi stabilităţii financiare la nivel europeanOlli RehnVítor ConstâncioeuroeurosistemSUAbănciTARGET 2mecanismul uniccapitaltranzacţionare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live