Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Octombrie 2018
Vizualizari: 693
Comentează add

Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur este în curs de desfăşurare în toată ţara

R. Arafat: Exercițiul va dura 5 zile #ExercitiuSeism2018

radiojurnal

Raed Arafat. Foto. arhivă.

Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur din ultimii 20 de ani este în curs de desfăşurare în toată ţara.

Alarma pentru acest exerciţiu a fost dată la ora 8:37 de minute pe un scenariu care presupune că a avut loc un seism major de 7,5 pe scara Richter.

Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar toţi angajaţii MAI au fost chemaţi de acasă.

Cu puţin timp în urmă la sediul Ministerului a avut loc şi o conferinţă de presă, la care secretarul de stat, Raed Arafat a anunţat că exerciţiul va dura 5 zile.

Reporterul RRA, Alexandru Lancuzov, a urmărit declaraţiile şi este acum în direct. Bună dimineaţa!


Reporter: Bună dimineaţa! Seismul s-a produs la o adâncime de 140 de km în zona seismică în Vrancea. Unda seismică a afectat mai ales Municipiul Bucureşti, unde comunicaţiile au fost întrerupte.

De asemenea şi comunicaţiile între capitală şi alte judeţe au fost întrerupte şi ulterior reluate.

Raed Arafat a spus că în acest plan, /.../ instituţii ştie cum să acţioneze chiar dacă nu primeşte ordine într-o primă fază după întreruperea comunicaţiilor.

Pentru Bucureşti la o primă evaluare sunt afectate clădirile cu risc seismic din Centrul vechi, în zona Universitate 12 clădiri prăbuşite, în zona 2, în zona Ştefan cel Mare patru imobile şi un corp al Spitalului Colentina, aproximativ 200 de persoane rănite. Primele zeci de minute de la alerta de seism sunt dedicate doar pentru recunoaştere, iar în cele civile ale exerciţiului 3.500 de victime vor trece prin punctele de prim ajutor.

Se va activa şi Mecanismul de Protecţie Civilă, cu ajutor din alte ţări, exerciţiul fiind unul la nivel internaţional - a explicat Raed Arafat.


Raed Arafat: Ca exerciţiu pe plan naţional, noi vom mobiliza forţe în timp real. Deja sunt forţe care sunt pe drum din diferite judeţe. Alertele sunt date. Şi ce pot să vă spun este că, la un anumit moment, o parte din aceste echipaje care sunt în deplasare urmează să fie întoarse, iar o parte vor continua drumul până la Bucureşti, pentru a participa pe toată durata exerciţiului, pe cele cinci zile. Exerciţiul are o dimensiune foarte mare internaţională, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Deci vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului, vor fi participări poate din ţările din jurul nostru...


Reporter: Uniunea Europeană şi NATO monitorizează acest exerciţiu. De asemenea, astăzi, din Statele Unite ale Americii sunt aşteptaţi oficialii de la Agenţia pentru Situaţii de Urgenţă.


Realizator: Mulţumim Alexandru Lancuzov. Aşadar, exerciţiu de intervenţie în caz de cutremur puternic în acest moment.


Etichete exercitiu seism 2018simulare de interventiecutremurmaiigsuraed arafat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live