Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

19 Octombrie 2018
Vizualizari: 1523
Comentează add

În faza iniţială a exerciţiului NATO Trident Juncture, cea mai amplă aplicaţie militară după încheierea Războiului Rece, au fost desantaţi puşcaşi marini în Islanda.

Puşcaşii marini americani au fost desantaţi în Islanda Puşcaşii marini americani au fost desantaţi în Islanda - Conține video

radu-dobritoiu

Aproximativ 90 de puşcaşi marini americani din cadrul Unităţii Expediţionare 24 a Infanteriei Marine din Statele Unite au fost desantaţi la Keflavík, marcând faza inițială a Exercițiului Trident Junction 2018 al NATO în Islanda. Faza principală a Trident Junction va începe în Norvegia pe 25 octombrie. Sosind cu elicopterele MV-22 Osprey și CH-53 Sea Stallion de la USS Iwo Jima, puşcaşii marini realizează asigurarea aerodromului și a infrastructurii-cheie, în cooperare cu Poliția Islandeză, informează pe pagina sa oficială NATO.

De asemenea, puşcaşii marini americani au adus două avioane Poseidon P-8A de ultimă generație în Keflavík de la baza lor actuală din Sigonella, Italia. În comentariile publicate de Agenţia Islandeză Vardberg, amiralul James G. Foggo, comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Aliate din Napoli, precum și al Forțelor Navale Americane din Europa și Africa, a subliniat rolul cheie al P-8A în operațiile anti-submarin. El a subliniat capacitatea de supraveghere și de culegrere de iformaţii a avioanelor, care sunt importante pentru NATO în Atlanticul de Nord.

Ministrul de externe islandez Gudlaugur Thor Thordarson și amiralul Foggo au prezentat rolul vital al Islandei în Alianța NATO. Vorbind la o ceremonie de comemorare a bătăliei de la Atlantic, la bordul vasului islandez THOR, ministrul Thordarson a subliniat importanța "crucială" a "rutelor de marfă fără restricții asupra Atlanticului". Amiralul Foggo a remarcat, de asemenea, poziția strategică a Islandei și a mulțumit țării pentru un "angajament ferm" față de aliații săi.

Reamintim că Islanda are cea mai mică populație dintre toate țările membre NATO și este singura care nu are o armată, apărarea țării fiind în sarcina unei paze de coastă cu armament restrâns.

La sfârşitul acestei luni, din 25 octombrie, NATO va desfăşura cel mai amplu exerciţiu militar după încheierea Războiului Rece. Aplicaţia militară are ca regiune de exerciţiu Nordul Europei şi se desfăşoară pe fondul tensiunilor cu Rusia după ce Moscova a dezvoltat şi desfăşurat noi rachete capabile să poarte ogive nucleare. Denumit “Trident Juncture 2018”, acest exerciţiu militar aliat va implica nu doar statele NATO ci şi ţările din Nordul Europei din cadrul Uniunii Europene care nu fac parte din Alianţă.

Exerciţiul Trident Juncture

Amiralul James G. Foggo III, comandantul Forţelor Navale ale Statelor Unite din Europa şi pentru Africa a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a referit la amploarea aplicaţiei militare. Potrivit comunicatului de presă primit de la Pentagon, amiralul James Foggo a reconfirmat amploarea aplicaţiei militare a Alianţei:

"Vom avea 45.000 de militari din forţe terestre, marine, aeriene, puşcaşi marini din 31 de naţiuni diferite inclusiv 29 de state NATO şi două ţări partenere: Suedia şi Finlanda. Asta este semnificativ. Acest exerciţiu este un exemplu important pentru cooperarea şi interoperabilitatea aliaţilor şi partenerilor.

În calitate de comandant aliat vă pot spune că va fi cel mai mare exerciţiu în care NATO se angajează după aplicaţia Trident Juncture din 2002 care s-a desfăşurat în Norvegia şi în regiunea înconjurătoare din Atlanticul de Nord, Marea Baltică, incluzând spaţiile aeriene ale Finlandei şi Suediei, iar exerciţiul din acest an se va desfăşura între 25 octombrie şi 7 noiembrie".

Aplicaţia militară "Trident Juncture" din acest an va începe cu manevre militare ce se vor desfăşura încă din 15 octombrie în zona de apărare NATO şi în regiunea Islandei unde vor debarca puşcaşii marini, a mai anunţat amiralul american Amiralul James Foggo.

Scopul aplicaţiei NATO este de a ne asigura că forţele Alianţei sunt pregătite şi gata de acţiune, a mai declarat amiralul american. Va fi un test important şi o demonstraţie extraordinară a capacităților colective de apărare pentru NATO. Totodată exerciţiul are ca scop antrenarea în condiţii reale pentru că experienţa în condiţii reale va susţine aliaţii să devină mai puternici şi să acționeze unit în cadrul NATO, a mai precizat amiralul James Foggo la Pentagon.
 


Etichete Trident JunctureJames G. Foggoaplicatie NATO NorvegiaIslanda la Trident Juncture

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live