Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut Luni, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

24 Iunie 2019
Vizualizari: 405
Comentează add

Va fi aprobat și programul politic prin care social-democrații doresc o apropiere mai mare de cetățeni și reconcilierea cu românii din diaspora.

PSD își va alege noua conducere a partidului

catalin-purcaru

 Foto: Arhivă.

Partidul Social Democrat își restructurează, săptămâna aceasta, structura de conducere la vârf, după eșecul de la europarlamentare, dar și după încarcerarea șefului formațiuni, Liviu Dragnea.

În discuție sunt chestiuni delicate care depășesc simpla înlocuire a președintelui PSD, unde doar premierul Viorica Dăncilă este până acum candidat. Formațiunea trebuie să se poziționeze și în perspectiva alegerilor prezidențiale, iar opiniile conducerii de la București și a filialelor influente nu converg pe toate direcțiile. Sâmbăta viitoare este programat congresul social democrat.

În mai puțin de o săptămână, social-democrații își vor alege noua conducere a partidului: președinte, președinte executiv și secretar general. La congresul extraordinar urmează să fie aprobată modificarea statutului PSD, astfel încât președintele să fie ales prin votul delegaților desemnați de către organizațiile locale și nu de către toți membri partidului, cum s-a întâmplat la congresele anterioare.

Totodată, va fi aprobat și programul politic prin care social-democrații doresc o apropiere mai mare de cetățeni și reconcilierea cu românii din diaspora.

Candidaturile pentru funcțiile de conducere pot fi depuse până în data de 26 iunie. Până în prezent, singura care și-a anunțat oficial candidatura pentru șefia PSD este Viorica Dăncilă, președinte interimar și premier, care a precizat în repetate rânduri că își dorește și alți competitori.

"Cred că este important să arătăm ceea ce vrem să facem mai departe, din punct de vedere guvernamental, care este programul politic al partidului nostru, ce vrem să facem din punct de vedere politic și cum ne mobilizăm pentru următoarele alegeri. Dincolo de persoane, cred că importante sunt mesajele, atât pentru activul nostru de partid, dar și pentru cetățeni, pentru că orice măsură guvernamentală pe care o implementăm afectează majoritatea cetățenilor", a declarat Viorica Dăncilă.

Pentru cea de-a doua funcție în PSD - de președinte executiv - și-au anunțat candidaturile vicepremierul Daniel Suciu și primarul Sectorului 5, Daniel Florea. Totodată, Organizația PSD Olt a adoptat recent o rezoluție prin care îi solicită președintelui filialei, Paul Stănescu, să candideze pentru această funcție.

Pentru funcția de secretar general al PSD va candida Felix Stroe, președintele filialei Constanța, dar și Codrin Ștefănescu, care a mai avut acest rol până la arestarea fostului lider social-democrat, Liviu Dragnea.

Până la congres vor începe și sondajele interne în vederea desemnării unui candidat care să reprezinte Partidul Social Democrat la alegerile prezidențiale din toamnă.

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat va intra în competiția internă din partid, alăturându-se altor doi social-democrați care și-au exprimat această intenție: senatorul Șerban Nicolae și deputatul Liviu Pleșoianu.


Etichete PSDPartidul Social DmocratLiviu DragneaViorica Dăncilă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live