Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

5 Ianuarie 2013
Vizualizari: 970
Comentează add

Următoarea provocare în plan economic pentru Statele Unite va fi dezbaterea din Congres pe marginea nivelului datoriei publice.

Provocările lui 2013 pentru SUA

ani-sandu-washington

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi vicepreşedintele Joe Biden susţin o conferinţă de presă după adoptarea proiectului legislativ. Foto: Reuters.

Preşedintele american Barack Obama îşi pregăteşte intrarea în istorie odată cu câştigarea celui de-al doilea mandat şi urmează să depună jurământul la sfârşitul acestei luni, într-o ceremonie desfăşurată la Washington.

Probabil criza economică va fi cea care îi va influenţa cel mai mult politicile; şomajul, de exemplu, deşi uşor redresat la finele anului trecut, reclamând cea mai serioasă atenţie odată ce criza fiscală ce ameninţa America la începutul de nou an a fost evitată.

Al doilea dosar, cu nimic mai puţin sensibil, va fi limitarea tipurilor şi a numărului armelor deţinute de populaţie după drama din decembrie trecut de la o şcoală unde 20 de copii au fost asasinaţi.   

După depăşirea pentru moment a aşa-numitei "prăpastii fiscale", constând în creşteri de taxe şi reduceri drastice de cheltuieli, care ar fi putut împinge în recesiune economia americană, următoarea provocare în plan economic pentru Statele Unite va fi dezbaterea din Congres pe marginea nivelului datoriei publice.

Preşedintele Barack Obama a dat de înţeles că nu prea este dispus la compromisuri în această privinţă.

Obama a cerut în trecut dreptul de a decide să crească în caz de nevoie nivelul de îndatorare. Asa i-ar permite să treacă peste Congres, dar este puţin probabil ca preşedintele să primească această prerogativă.

Problema este una presantă: dacă nivelul datoriei publice nu va fi ridicat, Statele Unite riscă să rămână fără bani în februarie. În plus, politicienii americani încă nu s-au înţeles privind domeniile bugetare din care să taie cheltuieli pentru a ţine deficitul în frâu, iar discuţiile pe această temă, care se anunţă la fel de spinoase, vor fi reluate cât de curând.

Termenul limită pentru a ajunge la o decizie este de două luni.

Potrivit analiştilor, şomajul va rămâne o problemă şi în 2013, în special în rândul celor care nu şi-au găsit demult o slujbă.

Datele anunţate de Departamentul Muncii arată ca rata şomajului s-a menţinut în decembrie la 7,8% şi că au apărut peste 150.000 de noi locuri de muncă, în special în sănătate, industria prelucrătoare şi construcţii.

În afară de economie, preşedintele Obama a mai menţionat recent drept priorităţi pentru acest an reforma legislaţiei privind imigranţii, creşterea producţiei energetice şi modificarea legislaţiei privind deţinerea de arme.

Discuţiile privind cine are dreptul de a deţine o armă, dar mai ales ce fel de arme pot fi cumpărate din magazine, au fost reluate după masacrul de luna trecută de la Newtown, în cadrul căruia au fost ucişi 20 de copii.

Obama a spus că sprijină reintroducerea unei legi care să înterzică armele de asalt, dar şi controale mai stricte privind cumpărătorii armelor.

El a cerut vicepreşedintelui Joe Biden să vină luna aceasta cu propuneri concrete de modificări legislative, care să fie înaintate apoi Congresului. Barack Obama a spus că ţelul său este să obţină schimbări în acest domeniu promovând o legislaţie nouă în primul an al noului său mandat.

Analiştii Consiliului pentru relaţii externe consideră că una dintre cele mai importante şi de impact consecinţe ale alegerilor din noiembrie va fi în domeniul imigranţiei.

Partidul Republican va trebui să fie de acord la modificări legislative în sprijinul imigranţilor, având în vedere că unul din şase americani este de origine hispanică - spune preşedintele Consiliului, Richard Haass.

De altfel, preşedintele Obama a câştigat alegerile anul trecut în mare măsură prin voturile imigranţilor.

Unul dintre principalele subiecte în discuţie este cum va fi rezolvată problema celor 11 milioane de imigranţi ilegali, printre soluţiile luate în calcul fiind chiar acordarea cetăţeniei celor care au făcut şcoala în Statele Unite, au slujbe, plătesc taxe şi nu au probleme la cazier.

Analiştii consideră că trebuie făcute schimbări şi privind imigranţii ilegali, mai precis modificarea legislaţiei, astfel încât Statele Unite să atragă mai mulţi imigranţi bine pregătiţi, cu studii superioare în domenii cheie pentru dezvoltarea economiei americane.


Etichete SUAprovocărieconomieBrack Obama

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live