Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 25 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

30 Martie 2018
Vizualizari: 804
Comentează add

Protocolul de colaborare încheiat între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, publicat pe site-ul SRI

Protocolul de colaborare dintre SRI și Parchetul General, desecretizat

radiojurnal

Foto: sri.ro.

Protocolul de colaborare încheiat în 2009 între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General prevedea constituirea de echipe operative comune care să acţioneze pentru exercitarea competenţelor specifice ale părţilor în vederea documentării anumitor fapte.

Documentul a fost postat, astăzi, pe site-ul SRI, transmite reporterul RRA, Diana Surdu.

Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii cooperează, potrivit legii, în valorificarea informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave.

Printre responsabilităţile Parchetului se numără verificarea, prin procurorii anume desemnaţi, a propunerilor formulate de Serviciu şi cererea în scris către preşedintele Instanţei Supreme pentru eliberarea de mandate de autorizare a efectuării unor activităţi pentru culegerea de informaţii.

Procurorii comunică în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu referitoare la infracţiunile enumerate anterior, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se cer informaţii suplimentare în legătură cu o cauză.

De asemenea, Parchetul pune la dispoziţie Serviciului, la cerere sau din oficiu, date şi informaţii care prin natura lor prezintă interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa securităţii naţionale.

La capitolul responsabilităţile Serviciului sunt prevăzute, printre altele, punerea la dispoziţia Parchetului de date, informaţii şi documente care pot sprijini documentarea dosarelor aflate în lucru, acordarea de sprijin, prin compartimentele specializate pentru completarea informaţiilor din dosarele complexe dintre cele amintite mai sus.


De asemenea, SRI acordă sprijin tehnic prin compartimentele sale pentru activităţi care implică utilizarea mijloacelor tehnice specifice.

Reacţiile liderilor ALDE şi USR faţă de desecretizarea protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General

Preşedintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a salutat desecretizarea protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General.

Aflat la Arad, el a spus că au existat înţelegri anormale între instituţiile statului.

Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că este necesară însănatoşirea climatului politic din România, pentru că zi de zi vedem dezvăluiri care pe mine mă îngrozesc. Ăsta este statul paralel: aranjarea unor instituţii şi funcţionarea lor în modul cult la vremea respectivă, astăzi lucrurile ies la suprafaţă, prin care instituţiile legitime şi reprezentative ale statului, votate de cetăţeni, sunt de fapt numai de decor şi deciziile se iau în altă parte.

Realizator: Şi preşedintele USR, Dan Barna, spunea că publicarea acestor protocoale reprezintă un demers normal într-un stat democratic. El a amintit că USR a promovat întotdeauna principiul transparenţei.

Dan Barna: În momentul în care s-au analizat protocoalele respective şi s-a ajuns la concluzia că ele nu încalcă reglementările privind secretele de serviciu şi siguranţă naţională, este un lucru perfect normal. USR promovează, de când a intrat în parlament, elementul acesta al transparenţei. Deci şi acest demers al SRI de a publica un protocol care nu afectează siguranţa naţională este un demers pe care îl văd firesc şi normal într-un stat democratic, cum încercăm să fim.


Etichete Protocolul de colaborareServiciul Român de InformaţiiParchetul Generalpublicat pe site-ul SRIprocurorialdusrcalin popescu tariceanudan barna

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live