Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

19 Februarie 2021
Vizualizari: 124
Comentează add

Peste 100 de mineri s-au auto-blocat de mai bine de trei zile în mina Lupeni și alți 100 au adoptat aceeași formă de protest începînd de azi noapte.

Protestul minerilor din Valea Jiului a luat amploare

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea.

Protestul minerilor din Valea Jiului a luat amploare, ortacii fiind nemulțumiți de întîrzierea salariilor și de situația financiară extrem de gravă în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Peste 100 de mineri s-au auto-blocat de mai bine de trei zile în mina Lupeni și alți 100 au adoptat aceeași formă de protest începînd de azi noapte, și nu vor să înceteze protestul pînă cînd nu vor primi drepturile restante.

Încă de noaptea trecută, minerii de la Vulcan au plecat spre mina Lupeni, unde a sosit în această dimineață și directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara, Samuel Dioane. El le-a spus protestatrilor că se încearcă la ministerul energiei găsirea unei soluții pentru acest impas, și le-a explicat cu ce dificultăți financiare se confruntă societatea.

La banii necesari pentru plata salariilor celor peste 4000 de angajați se adaugă două milioane de lei pentru decontul transportului și opt milioane pentru tichetele de masă, iar Complexul Energetic Hunedoara nu dispune de aceste fonduri. Societatea se află în insolvență de 14 luni și are datorii de peste un miliard și jumătate de lei.

Minerii ar fi trebuit să primească salariul la 15 februarie, dar vor încasa banii cuveniți abia în data de 26, asta dacă pînă atunci va fi adoptată ordonanța prin care Ministerul Muncii să le achite drepturile cuvenite, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Hunedoara. Protestatrii spun că nu acceptă această soluție, chiar dacă e vorba de o situație fără precedent.

Ca o consecință a protestului din Valea Jiului, Termocentrala Mintia a fost oprită noaptea trecută din lipsa cărbunelui, și peste 4700 de locuințe și instituții din Deva au rămas fără căldură, asta pentru că termocentrala funcționează fără un stoc pentru iarnă, doar cu huila trimisă de la o zi la alta.

(RS)


Etichete protestminerivalea jiuluicehsalariivulcanlupeni(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live