Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

14 Octombrie 2010
Vizualizari: 1541
Comentează add

Presa internaţională a comentat protestul angajaţilor de la finanţe. Potrivit publicaţiilor străine, acesta nu va influenţa politica guvernului, cel puţin pe termen scurt.

Protestele din România, în atenţia presei străine

cristina-ghioca

Proteste ale funcţionarilor din finanţe.Foto: Agerpres

Protestele spontane ale angajaţilor români din domeniul finanţelor, nemulţumiţi de reducerile salariale, au paralizat joi administraţia fiscală românească, dar potrivit analiştilor, ele probabil că nu vor influenţa politica guvernului, cel puţin pe termen scurt, relatează agenţiile de presă străine.

"Administraţia fiscală românească a fost paralizată joi de o grevă fără preaviz a mai multor mii de funcţionari, care protestează faţă de suprimarea stimulentelor lor, măsură decisă în cadrul unui plan de austeritate şi care se adaugă unei scăderi deja anunţate cu 25 la sută a salariilor lor", notează agenţia France Press, care aminteşte că şi taxa pe valoarea adăugată a crescut în România de la 19 la 24 la sută.

Mişcarea de protest s-a extins în restul ţării, activitatea administraţiilor fiscale din mari oraşe, cum ar fi Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, fiind de asemenea paralizată, adaugă agenţia de ştiri franceză.

Mii de salariaţi din domeniul finanţelor şi-au întrerupt activitatea, în semn de protest faţă de suprimarea stimulentelor, în condiţiile intensificării opoziţiei publice faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern, relatează Reuters.

Potrivit agenţiei, analiştii sunt însă de părere că demonstraţiile nu vor afecta politica guvernului, cel puţin pe termen scurt.

Associated Press notează că angajaţii români de la ministerul finanţelor au organizat o demonstraţie spontană miercuri, provocând un val de proteste în întreaga ţară.

Agenţia americană aminteşte că anul trecut, România a fost obligată să implementeze măsuri de austeritate în schimbul unui împrumut de la  FMI, măsuri care au generat demonstraţii frecvente.

În acest context, agenţia atrage atenţia că în România există patru milioane de pensionari şi doar 5,5 milioane de angajaţi care plătesc taxe.

CNN relatează că angajaţii de la ministerul român al muncii şi cel al sănătăţii, dar şi din poşta română, s-au alăturat joi unui protest al funcţionarilor din finanţe şi, potrivit sindicatelor, cadrele didactice şi poliţiştii ar putea de asemenea să participe la demonstraţii.

Publicaţia subliniază faptul că mişcările de protest au loc într-un moment dificil pentru ministerul finanţelor, care lucrează la legea bugetului pentru anul viitor şi se pregăteşte pentru o nouă vizită de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, la 22 octombrie.

Potrivit agenţia de presă germană, DPA, agenţiile fiscale şi de ocupare a forţei de muncă, din majoritatea oraşelor din România au fost închise, în condiţiile în care mii de funcţionari publici au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de eliminarea stimulentelor, folosite în mod tradiţional pentru a compensa salariile scăzute.

DPA menţionează şi faptul că sindicatele din învăţământ şi poliţie s-au declarat solidare cu demonstranţii.
 


Etichete protestepresăfinaţeCNNFrance PreseeReutersAssociated PressDPA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live