Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

20 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1684
Comentează add

UPDATE: Potrivit Jandarmeriei, peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie în urma evenimentelor de joi noapte din Bucureşti.

Protestele anti-guvernamentale au continuat joi în ţară Protestele anti-guvernamentale au continuat joi în ţară - Conține galerie foto

bogdan-mihai

Protestatari în Piaţa Universităţii. Foto: Reuters.

Organizatorii mitingului de la Arcul de Triumf din capitală vor fi amendaţi deoarece au încălcat protocolul încheiat cu Jandarmeria, care prevedea că cei care au participat la această acţiune ar fi trebuit să degajeze zona.

În schimb o mare parte dintre aceştia s-au alăturat manifestanţilor din centrul capitalei, care au blocat Piaţa Universităţii, a precizat colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Jandarmeriei.

Joi, în mai multe oraşe din ţară, au avut loc proteste anti-guvernamentale pentru a şaptea zi consecutiv.

În afară de Bucureşti, cei mai mulţi oameni s-au strâns, potrivit organizatorilor, la Focşani, unde au fost aproape 3.000, şi la Craiova, unde peste 2.000 de persoane au manifestat.

Premiere au fost consemnate în Harghita şi Covasna.

Pentru prima dată în ultimii 22 de ani, etnicii maghiari şi românii din cele două judeţe au luat parte împreună la un protest public.

Organizatorii, atât la Miercurea-Ciuc cât şi la Sfântu Gheorghe, au fost filiala locală a Uniunii Social Liberale.

În Bucureşti, Opoziţia a adunat mii de oameni veniţi din toată ţara la mitingul organizat de USL la Arcul de Triumf din Bucureşti. 

Organizatorii mitingului au estimat o participare de peste 15 mii de persoane, în timp ce Jandarmeria vorbea de aproximativ 7 mii de manifestanţi, potrivit redactorului nostru Alexandra Cristea. 

Oamenii au strigat pe tot parcursul manifestării lozinci prin care cereau demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Emil Boc, dar şi organizarea de alegeri anticipate. 

De la tribuna amenajată în faţa Arcului de Triumf, liderii opoziţiei au vorbit protestatarilor despre necesitatea unei schimbări politice în România. 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spunea că înlăturarea actualului regim nu se poate face fără o voinţă populară determinată şi le-a cerut celor prezenţi să intre într-o acţiune comună, care să schimbe nu doar puterea, ci România în ansamblu. 

La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, vorbea despre o solidarizare a celor prezenţi cu restul protestatarilor din Bucureşti şi din ţară, în timp ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a salutat faptul că ONG-urile şi sindicatele au refuzat dialogul propus de guvern. 

El a mai spus că românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă din nou conducătorii.  

La mtingul USL nu s-au înregistrat incidente, însă la finalul acestuia, o parte dintre manifestanţi au plecat spre Piaţa Universităţii. 

Cea mai mare parte a membrilor şi simpatizanţilor opoziţiei s-a întors totuşi spre case.

Manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a încheiat în jurul miezului nopţii, când jandarmii i-au evacuat în forţă, în câteva minute, pe cei câţiva zeci de protestatari care se mai aflau la acea oră în stradă.

După ce, toată ziua, câteva mii de oameni au demonstrat paşnic în centrul capitalei împotriva actualei puteri politice, a izbucnit un conflict între protestatari şi forţele de ordine în momentul în care s-a aruncat asupra jandarmilor cu pietre, sticle incendiare şi alte obiecte.

Jandarmeria nu a comunicat oficial nici numărul celor reţinuţi, nici faptele de care aceştia s-ar face vinovaţi.

Mai mulţi oameni au fost răniţi la protestele din Piaţa Universităţii.

Şapte dintre ei au fost duşi la spital, trei înainte de intervenţia jandarmilor şi încă alţi patru după, potrivit lui Bogdan Opriţa, medicul coordonator al SMURD.

"Au rezultat patru victime, care prezentau mai multe contuzii şi traumatisme. Au fost transportate de echipajele SMURD la Spitalul Universitar - trei şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Mai departe, bilanţul lezional va fi stabilit în urma examinărilor la aceste spitale", a declarat Bogdan Opriţa.

SUA recomandă renunţarea la violenţe

Statele Unite sfătuiesc autorităţile române şi pe manifestanţi să se abţină de la orice formă de violenţă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a declarat că susţine dreptul oamenilor din toată lumea la protest, atât timp cât nemulţumirile sunt exprimate în mod paşnic.

"Le spunem românilor ceea ce le-am spus şi altor popoare, şi grecilor, la momentul respectiv. Cerem atât protestatarilor, cât şi autorităţilor să se abţină de la violenţe", a declarat Victoria Nuland.

Întrebată cum le-ar sfătui pe autorităţile de la noi să reacţioneze, reprezentanta Departamentului de Stat a spus că, fiind vorba de o problemă internă a României, decizia îi aparţine guvernului, care trebuie să se consulte cu parlamentul şi cu oamenii de rând.


Etichete Proteste ianuarie 2012Jandarmerie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live