Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

28 Iunie 2013
Vizualizari: 2597
Comentează add

După eşecul proiectului Nabucco, gazele azere ar urma să ajungă în Europa prin conductele trans-adriatice, traversând Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

Proiectul TAP, ales pentru exportarea gazelor către Europa

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Arhivă

Concernul care exploatează zăcământul de la Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a anunţat alegerea proiectului TAP pentru exportarea gazelor către Europa.

TAP, Trans-Adriatic-Pipeline, prevede conectarea Turciei şi a Italiei printr-o conductă care traversează Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

Într-o primă etapă, aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz ar urma să fie livrate către piaţa italiană.

Proiectul TAP a fost ales în detrimentul Nabucco, în care era implicată şi România.

Anunţând decizia consorţiului Shah Deniz, preşedintele regional al BP, Gordon Birrell, a declarat că alegerea TAP este rezultatul analizării în ultimii doi ani a mai multor proiecte din punct de vedere financiar, tehnic, al securităţii şi posibilităţilor de extindere.

Azerbaidjanul, a precizat oficalul BP, devine astfel un furnizor de gaze pentru Europa, proiectul TAP fiind un pas sigur în realizarea coridorului energetic de sud, susţinut de Uniunea Europeană.

Preconizata creştere a producţiei de gaze azere, a adăugat acesta, va face necesare însă noi interconectoare şi o nouă infrastructură.

Gazoductul TAP - administrat de companiile Statoil (Norvegia), Axpo (Elveţia) şi E.ON (Germania) - va avea o capacitate de zece miliarde de metri cubi, cu posibilitatea de extindere la 20 de miliarde şi va transporta gazele azere de la graniţa greco-turcă prin Grecia şi Albania spre sudul Italiei.

Construcţia ar urma să înceapă în anul 2015, iar punerea în exploatare în 2017 - 2018.

În lunile următoare, TAP şi consorţiul Shah Deniz vor lucra la identificarea soluţiilor de finanţare.

Nabucco, posibilă opţiune de viitor

Potrivit ministrului azer al energiei, Natig Aliyev, acţionarii TAP consideră că Italia nu va rămâne destinaţia final a gazelor azere, intenţia lor fiind ieşirea prin Italia spre pieţele din Austria şi alte ţari europene.

Pe de altă parte, proiectul, a spus el, va permite atragerea mai multor investiţii în celelalte ţări de pe traseu - Azerbaidjan, Georgia şi Turcia.

Prezent la ceremonie, ambasadarul american la Baku, Richard Morningstar, a declarat că Statele Unite sprijină proiectul TAP, acesta permiţând asigurarea securităţii energetice a Azerbaidjanului şi Europei.

Totodată, diplomatul american a subliniat că în viitor ar putea fi realizat şi proiectul Nabucco, ceea ce va depinde însă de producţia de gaze.

Conducerea Nabucco şi-a exprimat dezacordul şi regretul faţă de decizia consorţiului Shah Deniz şi totodată, convingerea că Nabucco rămâne singura posibilitate de a răspunde la necesitatea diversificării surselor de gaze, în primul rând pentru Europa Centrală şi de Est.

Potrivit comunicatului Nabucco, acest proiect s-ar putea reorienta spre variantele bazate pe surse alternative de gaze, urmând ca acţionarii să discute paşii pe care trebuie să-i facă în noile condiţii.


Etichete NabuccogazeTAPShah DenizEuropaRusiaAzerbaidjanenergie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live