Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

7 August 2019
Vizualizari: 560
Comentează add

S-a lansat în dezbatere publică proiectul primei rectificări bugetare din acest an.

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an

florin-lepadatu

 Foto arhivă

S-a lansat în dezbatere publică proiectul primei rectificări bugetare din acest an.

Rectificarea bugetară nu presupune tăieri de fonduri de la ministere, precum transporturi, sănătate sau educaţie, iar miniştrii au obligaţia să cheltuie banii alocaţi - spune ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.

Din opoziţie liberalii atrag atenţia că datele rectificării bugetare arată că "guvernul are găuri mari în buget", iar purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, solicită guvernului să retragă proiectul de rectificare bugetară pe motiv că este un buget fals.

Reporter Andrei Şerban: "La prima rectificare bugetară din acest an Ministerul Finanţelor va avea parte de o suplimentare a bugetului de 2.243,6 milioane de lei.

Dintre aceştia, o mare parte o reprezintă contribuţia României la bugetul Uniunii Europene.

De creşteri cuprinse între 92 şi 970 de milioane de lei vor mai beneficia, în ordine, Ministerul Mediului, al Muncii, SRI, Ministerul Dezvoltării Regionale.

De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei pierde sume importante la această rectificare bugetară, peste un miliard de lei.

Cei mai mulţi bani se iau de la capitolul cheltuieli de personal, dar Ministerul Finanţelor dă asigurări că sunt bani pentru plata salariilor până la finalul anului.

Pe de altă parte, vor creşte bugetele locale cu 4,4 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor semnalează că PIB-ul s-a majorat la 1.031 de miliarde faţă de 1.022,5 miliarde de lei, cât era estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

De asemenea, se menţionează că proiectul rectificări bugetare asigură sumele necesare pentru pensii şi salarii.

Totodată, se asigură şi suma de 135 de milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale şi a taxei de poluare pentru autoturisme şi autovehicule.

Al doilea act normativ pe care Ministerul de Finanţe l-a postat astăzi pe site în dezbatere publică se referă la o serie de măsuri fiscale.

Actul normativ propune includerea în baza de calcul pentru contribuţiile sociale obligatorii a tichetelor cadou acordate potrivit legii persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Se menţine regimul de exceptare de la plata contribuţiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate cu ocazia Paştelui, a zilei de 1 Iunie, a Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite cu ocazia zilei de 8 Martie, în limita plafonului de 150 de lei pe eveniment de persoană.

Acciza la ţigarete se majorează şi ea pentru a fi evitată declanşarea acţiunii de infringement împotriva ţării noastre.

În felul acesta, legislaţia internă este pusă în concordanţă cu cea europeană.

Pentru băuturile răcoritoare care conţin zahăr se introduce o taxă. Intenţia guvernului, care de altfel se regăseşte şi la nivel european, este aceea de a combate epidemia de obezitate, care reprezintă în prezent unul din principalii factori responsabili de morbiditatea la nivel mondial.

Actul normativ mai propune şi diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţii lor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al guvernului.

Opoziţia critică cele două acte normative.

Liderul senatorilor PNL, Florin Câţu apreciază că datele rectificării bugetare arată că executivul are găuri mari în buget şi că se vor introduce noi taxe pentru a acoperi aceste lipsuri.

Şi deputatul USR, Claudiu Năsui consideră că executivul, prin această rectificare bugetară, măreşte taxele şi introduce altele noi.

El atrage atenţia şi că executivul ar renunţa la impozitarea pensiilor speciale.

Aceste critici au fost respinse de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că rectificarea bugetară nu presupune tăieri de fonduri de la ministere precum transporturi, sănătate sau educaţie, iar miniştrii au obligaţia să cheltuie banii care au fost deja alocaţi.

Eugen Teodorovici a mai explicat că impozitarea pensiilor speciale este mecanismul la care încă se lucrează şi nu s-a stabilit sub ce formă va fi promovat ca ordonanţă sau ca proiect de lege în parlament.

La rândul ei, ALDE, care face parte din colecţia guvernamentală alături de PSD, susţine că rectificarea bugetară este deocamdată în faza de proiect, iar discuţiile nu sunt finalizate în cadrul coaliţiei de guvernare.

Alianţa solicită măsuri eficiente în ceea ce priveşte managementul fondurilor europene şi promovarea investiţiilor.

Cele două acte normative se află pe site-ul Ministerului de Finanţe pentru dezbatere publică şi intenţia este ca ele să figureze pe ordinea de zi a şedinţei guvernului din această săptămână."

 

Etichete Guvernrectificarebuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live